HÜSEYİN ŞİMŞEK- [email protected]

HDP’de mevcut Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yeniden seçildiği ve Parti Meclisi’nin belirlendiği kongre sona erdi. Eşbaşkanların ‘birlikte yaşam, eşit yurttaşlık ve ortak vatanı’ vurgulayan mesajlar verdiği kongrede, bölgedeki savaş, başkanlık sistemi ve yeni anayasa çalışmaları da gündemin önemli konuları arasında yer aldı.
Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan 2. Olağan Kongre’de dikkat çeken detaylardan ilki sıkı güvenlik önlemleri oldu. Salonun 50 metre dışında başlayan aramalar konuklar salona girene kadar sürdü. İlk olarak polis tarafından aranan katılımcılar, daha sonra sırasıyla salonun 30 metre dışında, salon girişinde ve oturma bölümünde üç defa HDP’li görevliler tarafından arandı.

Çok dilli kongre
Kongrede çok dilli pankartlar ve anonslar da dikkat çekti. Türkçe, Kürtçe ve Zazaca pankartlarda ‘Hasta tutsaklar insanlık ayıbıdır, Ayrımcılığa hayır, nefret söylemine son, Vicdani ret hakkı tanınsın, Zindanlar boşalsın, siyasi tutsaklara özgürlük’ mesajları verildi. Anonslar da üç dille yapılırken, salonda bu dillerle birlikte Lazca parçalar da çalındı. Divan Başkanı Feleknas Uca salonu Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Soranice, Almanca, Fransızca ve Arapça selamladı. Kongre boyunca işitme engelliler için bir çevirmen, işaret diliyle konuşmaları aktardı.

muhabiri çıkarıldı
Divan üyelerinin seçilmesinin ardından sokağa çıkma yasağı bulunan illere selam gönderildi ve hayatını kaybeden siviller için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından atılan sloganlar sırasında cinsiyetçi küfür ettiği belirtilen Anadolu Ajansı muhabiri, kadın delegelerin şikâyetiyle salondan çıkarıldı. 200’e yakın yerli ve yabancı basın kuruluşunun takip ettiği kongrede, havuz medyasına akreditasyon uygulandı. Yeni Akit, Sabah, Star, Yeni Şafak, A Haber gibi basın kuruluşları salona alınmadı. Kongreye ‘uzlaşmaz’ tutumları nedeniyle AKP, MHP ve ‘HDP kapatılsın’ diyen Vatan Partisi de davet edilmemişti.

Rojava’ya yoğun ilgi
2 bin 200 koltuklu Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda zeminin delegeler tarafından kullanılmasıyla 3 bin 500 kişi salonda hazır bulundu. Salona girmeye çalışanlar izdihama sebep olurken, giremeyenler de salon dışına kurulan dev ekrandan kongreyi takip etti. Salonda bulunan katılımcıların yarısından fazlasını kadınlar ve gençler oluşturdu. Eşbaşkanlar da konuşmalarında kadınlara ve gençlere verdikleri öneme değindi.

Yurtiçi ve yurtdışından birçok konuğun takip ettiği kongrede en çok ilgiyi Rojava temsilcileri gördü.
Eşbaşkanların konuşmalarının ardından mali raporun okunması işlemine geçildi. Raporu partinin mali işlerden sorumlu ismi yerine Eşbaşkan Yardımcısı Alp Altınörs okudu. Altınörs, maliyeden sorumlu ismin İstanbul’da gözaltına alındığını belirterek durumu ‘siyasi soykırım’ olarak niteledi.

Zana ağladı
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, kendisine gösterilen yoğun ilgi sonrasında gözyaşlarını tutamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi gündemde olan Zana, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgeden gelen katılımcılarla uzun süren bir görüşme gerçekleştirdi.


‘Yeni başlangıç’ mesajı
HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, konuşmasına hendeklerin bir savunma aracı olduğunu belirterek başladı.
Yükssekdağ, “Kendisinin dışında bütün kesimlere teslimiyet dayatan bir iktidara karşı direnmek meşrudur. Bizler de direndik direnmeye devam edeceğiz. Artık geldiğimiz tarihsel kavşakta bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Bu değişimin HDP’nin temel ekseni olan radikal demokrasidir. Yeni yaşamın bu temeller üzerine kurulması için zulüm iktidarına rağmen kararlı yürüyüşümüzü büyüteceğiz” dedi.

Yüksekdağ, konuşmasında başkanlık sistemini eleştirerek parlamenter sistemin önemine de değindi. Yüksekdağ, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’de inşa edilecek bir diktatörlük bütün Ortadoğu’da savaşın derinleşmesi anlamına gelir. Bütün Türkiye halklarının bu savaşın bir parçası olması anlamına gelir. Ama demokratik ulus insanlıktan yana yeni bir kapının açılması anlamına gelir. Bizler yeni bir başlangıç yapmak için bir araya geldik.”

Yüksekdağ konuşmasını Öcalan’ın 2014 yılında HDP’ye gönderdiği mesajı okuyarak sonlandırdı.
Eşbaşkan Yüksekdağ’ın konuşmasının ardından söz sırası Selahattin Demirtaş’a geldi. Demirtaş, konuşmasında eşit yurttaşlık ve ortak vatan mesajları verdi. Demirtaş’ın konuşması sık sık alkışlarla bölündü ve “Diktatörlük istemiyoruz. Yetkilerimizin bir kısmını yerel parlamentolara verelim istiyoruz” sözleri salondan büyük destek aldı. Demirtaş, konuşmasında Ahmed Arif’in ‘Anadolu’ şiirini de okudu.

Her dakika kanın aktığı, acıların yaşandığı bir ortamda kongreyi topladıklarını belirten HDP lideri, “Bir tarafta kan akarken sahte öncelikleri gündemimizin birinci maddesi yapamayız. Siyaset üzerine düşeni yaparsa silahlar devre dışı kalır. HDP olarak barış konusunda en fazla çaba sarf eden partiyiz. Fakat yeterli olmadığı anlaşılıyor. HDP’nin büyümesi demek umudun büyümesi demektir. Umudu büyütelim” dedi.

Demirtaş, yeni anayasa çalışmalarına da ‘yol temizliği’ yapılmadan başlanamayacağını belirterek, “Anayasaya giden yolda temizlik yapacağız. Medyayı özgür bırakacağız, fikirleri özgür bırakacağız. Çatışmayı, ölümleri durduracağız. Müzakere masasını kuracağız ve parlamentoda anayasayı daha rahat konuşacağız. Bu yol temizliğini yapmadan anayasa yapmaya nasıl yürüyebiliriz” diye sordu.

Yeni anayasa çalışmalarına önyargısız başlayacaklarını belirten Demirtaş, “Gönlümüzü, kapımızı açtığımızı göstermek istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net