KADİR İNCESU

11 Nisan 1980'de katledilen TRT Prodüktörü, Yazar Ümit Kaftancıoğlu'nu yeni kuşaklar da tanısın diye uğraşıyor Öztürk Tatar.
Öztürk Tatar bir şair... Kaftancıoğlu'nun kitaplarını meraklısına ulaştırmak için Yalınses Yayınları'nı kurdu. Romanlarını, öykülerini, çocuk kitaplarını yayımladı. Ümit Kaftancıoğlu için 'Yaşama Sevincine Bin Selam' adlı bir kitap hazırladı, yayınladı. 'Bir Grip...' adlı bir de belgesele imza attı.
Bu yıl 12. si düzenlenecek Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda dereceye gireceklere de ödülleri 10 Nisan 2016 Pazar Saat: 13.00'te Bakırköy Altan Erbulak Sahnesinde düzenlenecek törenle verilecek. Öztürk Tatar ile Ümit Kaftancıoğlu'nu konuştuk.

>>Ümit Kaftancıoğlu için neler söylemek istersiniz? Yazarlığının yanında öne çıkan özellikleri neydi?
Kendini topluma adamış bir insandı. İstanbul’a hatta tüm Türkiye’ye yayılmış köylülerine her konuda yardımcı olmak için çırpınırdı. Ayrıca efsane denebilecek bir radyo program yapımcısıydı. Dilden Dile ve Av Bizim Avlak Bizim 70-80 döneminde tüm yurtta olağanüstü bir ilgiyle dinlenirdi. Türkü derlemecisi ve dilbilimci yönlerini de unutmamak gerek. Evreşe Yolları ve Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar onun derlemeleridir.

>>Hangi özellikleriyle sizin ilginizi çekti?
Toplumcu oluşu. Sanatın ve edebiyatın çağdaşlaşma yolunda bireyi ve toplumu geliştirdiğine inanan bir insan. Cumhuriyeti, kalbi gibi çocukları gibi seven bir insan. Sanat üzerine bir konuşmasında "Benim köyüme, ulusuma ve Cumhuriyete faydası yararı olmayan bir sanat sıfırdır…” der. Bu sözünden de anlıyoruz ki “sanat toplum içindir” anlayışı ve felsefesi Kaftancıoğlu’nda ağır basmaktadır. Kaftancıoğlu’nu konuşmadan önce onları var eden köy enstitülerinin konuşulması, topluma kazanımları ve yok edilişleri ile toplumdaki eğitim bilinci ve çöküntülerini konuşmak gerek. Ümit Kaftancıoğlu ve diğer köy enstitülü yazarlar Cumhuriyet için birer kazanımdı.

>>Kaftancıoğlu'nun bütün kitaplarına ulaşmak mümkün mü?
Kaftancıoğlu’na ait yeni basımı olan Tüfekliler, Dönemeç, Çoban Geçmez ve Kekeme Tavşan adlı kitaplara ulaşmak mümkün.

>>Sizin Kaftancıoğlu'nun adını yaşatmak için verdiğiniz çabaların yakın tanıklarındanım. Bugüne kadar neler yaptınız?
Ailesiyle birlikte öykü ödülleri ve anma gecelerini düzenledik. Köyüne adını taşıyan ve vasiyeti olan bir kütüphane yaptırdık. Bazı kitaplarının yeniden basımını gerçekleştirdim.

>>Onca çalışmaya imza attınız. Kolay olmadı elbette. Kaftancıoğlu için daha yapılacak, yapmayı düşündüğünüz neler var?
Köy enstitüsü ruhunu ve işlevini topluma kazandırmadığımız sürece ne Cumhuriyet için ne de Kaftancıoğlu için bir şey yapmış sayılmayız. Konunun asıl ruhu bu. Eylemde ise çeşitli makalelerini derleyip kitap halinde basmak istiyorum zamanım elverirse.

>>Düzenlediğiniz öykü yarışmasıyla yeni isimlere de fırsat veriyorsunuz. Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri için neler söylemek istersiniz?
Ümit Kaftancıoğlu’nun anılmasına dair en anlamlı işi gerçekleştirdiğime inanıyorum. Yeni yazarların gün yüzüne çıkması, edebiyat için bir teşvik oluşturması, nerede ise bir panel, seminer havasındaki atmosferi ile Ümit Amca’nın ruhunu orada hissedebilirsiniz. Çok geniş konuk katılımı ile sevenlerinin tanışması, buluşması da cabası. Umarım daha uzun yıllar sürdürebilmeyi başarırım.

Kaynak: Birgun.net