BURCU CANSU / [email protected]

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 19’uncu kez Ankara'da sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 5-12 Mayıs tarihleri arasından Ankara’da sanatseverlerle bir araya gelecek festival, Kızılırmak Sineması’nda “Bağlar”, “Vank'ın Çocukları” ve “Kuzey Bölgesi” filmleriyle açılacak. Festivalin açılış töreni ise 6 Mayıs’ta Devlet Opera ve Balesi salonunda gerçekleşecek. Törende, Onur Ödülü oyuncu Selda Alkor’a sunulacak.

19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin içeriğine ilişkin tanıtım toplantısı ​yapıldı. Toplantıya ​Uçan Süpürge Eş Başkanı Selen Doğan ve Festival Danışmanı Bilge Taş katıldı.

Umudun ışığında bir dünya kurmak

Bu yıl festivalin temasının “Sevgi neydi?” olduğunu belirten Doğan, bu temayı seçme nedenlerini şöyle açıkladı:

“Savaşın, katliamların, ırkçılığın, cinsiyetçiliğin, türcülüğün, ötekileştirmenin her gün yeni biçimleriyle karşılaştığımız, bunların olağanlaştığı bugünün dünyasında karanlığın dışında bir umut kavramı üzerine tekrar düşünmek istiyoruz.
‘Sevgi neydi?’ Dışarıda sesini duyamadığımız, dışarıdaki kimseye sesini duyuramayan, içeride kimsenin duymadığı, yanındaki sesleri duyamayan bir dünyayı bugün de iktidarın seslenmediği bir yerden, sevgiyle duyumsamanın olanaklarını beraberce düşünmek için melankolinin dışından, umudun ışığında bir dünyayı tekrar kurma gücünü hep beraber bulmak için soruyoruz: ‘Sevgi Neydi?’”

Renkli açılış töreni

Doğan, Devlet Opera ve Balesi salonunda yapılacak Yetkin Dikinciler ile Şenay Gürler’in sunacağı açılış törenine bütün sanatseverleri davet etti.

Açılışta Melis Danişmend’in sevilen şarkılarıyla sahne alacağını aktaran Doğan, ODTÜ The Company Müzikal Topluluğu’nun parçalarının da geceye renk katacağını belirtti.
Doğan, kadın emeğinin sinemada görünür olması için mücadele eden beş sinemacı kadına ödül verileceğini bildirdi. Bu yıl oyuncu Selda Alkor’a ‘’Onur Ödülü’’ verilecek. Belgeselci Bingöl Elmas, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, oyuncu-seslendirme sanatçısı Tülay Bursa ve Diyarbakır patlamasında yaralanan yönetmen Lisa Çalan da ödüllendirilecek.

Festival programı

Festival programı bölümlerine göre şöyle:

“Pembesiz Mavisiz: Ayın Muayyen Günü, Bu Eve Hoşgeldiniz, Kod Akademi, Sahil Havası, Yalnız Yıldızlar

No Pasaran: Suriye Kraliçeleri, Halep’im, Tepede Beş Kadın

Kısa Olmazsa Olmaz: Dönüş, Gri Bölge, Günah, Kartalın Ağacı, Merkür, Su Almaya Gidiyorum Bir Şey İsteyen Var mı?

Özel Gösterim: Umudun Tarifi

‘’Türkiye'den Filmler’’de de ‘’Kasap Havası, Nefesim Kesilene Kadar, Yemekteydik Ve Karar Verdim’’ gösterilecek. ‘’Artık Hayallerim Var, Bağlar , İstanbul Makamı, Kuzey Bölgesi, Özel Devrimler: Genç, Kadın Ve Mısırlı, Portakalın Uykusu, Vank’ın Çocukları’’ filmlerinin gösterimi yapılacak.
Festivalde, söyleşili gösterimler, atölye çalışmaları, paneller, söyleşiler, forumlar da yapılacak.
Kızılırmak Sineması, Alman Kültür Merkezi ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek “seyirci dostu festival”in bilet fiyatı 5 TL olarak belirlendi.

Kaynak: Birgun.net