12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde Adana’da meydana gelen bir ‘iş kazası’, Türkiye’de çocuk işçiliği sorununun geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. ’nın haberine göre, Süleyman Vahit Caddesi üzerinde bulunan Serdar Erdal’a ait oto tamirhanesinde, araçlardan çıkan atık motor yağların toplandığı varil, belirlenemeyen nedenle alev alarak patladı. Bu sırada varilin yanında bulunan 13 yaşındaki çırak M.B. ağır yaralandı.

Hayati tehlikesi sürüyor

Vücudunda ağır yanıklar oluşan M.B., ambulansla TOKİ Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İlk mücadelesi burada yapılan çocuk, daha sonra Seyhan Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Çocuğun hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenilirken, işyeri sahibi, küçük yaşta işçi çalıştırmaktan ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

Bu yıl 18 çocuk işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin dün yayımladığı rapora göre, 2016 yılının ilk beş ayında en az 18 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Son üç buçuk yılda çalışırken hayatını kaybeden çocukların sayısı ise en az 194. Ölen çocukların en az yarısı tarım işçisi, yaklaşık yüzde 10’u Suriyeliydi.

Son üç buçuk yılda çocuk işçiler en çok tarım, inşaat, metal ve ticaret işkollarında yaşamını yitirdi. Tarımda 98 çocuk, inşaatta 24 çocuk, metalde 16 çocuk, ticaret işkolunda 14 çocuk, konaklama-eğlence işkolunda ise 7 çocuk can verdi. Çocuklar en çok servis/trafik kazası (yüzde 33) ve zehirlenme/ boğulma (yüzde 13) nedeniyle hayatını kaybetti.

6-7 yaşında çocuklar var

Ölen çocuk işçilerin 31’i kız çocuğu/genç kadın, 163’ü oğlan çocuğu/genç erkekti. Yaşamını yitiren çocuklar arasında 6 yaşında 2 çocuk, 7 yaşında 2 çocuk, 8 yaşında 3 çocuk, 9 yaşında 4 çocuk, 10 yaşında 7 çocuk bulunuyordu. Son üç buçuk yılda en çok çocuk işçi ölümünün yaşandığı iller, 18 ölümle Adana ve 12 ölümle Urfa oldu.

Yalnız 27 işletmeye ceza

Bu ölümlere karşın, Hayata Destek İnsani Yardım Derneği ve UNICEF’in hazırladığı rapora göre, çocuk işçi çalıştırdıkları için ceza kesilen işletme sayısı gittikçe düşüyor. 2013’te 49 işletmeye ‘asgari yaş altı işçi çalıştırma’ nedeniyle ceza kesilirken, bu sayı 2015’te 27’ye indi.

***

Kiralık işçilik çocuk işçiliğini engelleyecekmiş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, “yürütülen başarılı projeler sayesinde Türkiye’de çocuk işçiliği sayısının önemli oranda düştüğü” savunuldu. Açıklamada, 4+4+4 eğitim sistemi, ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması gibi uygulamalarla çocukların çalışmasının engellendiği de öne sürüldü. Daha da ilginci Bakanlık, geçen ay yasalaşan ‘güvenceli esneklik’ uygulamasının (kiralık işçilik) çocuk işçiliğinin önüne geçeceği iddiasında bulundu.

Kaynak: Birgun.net