İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakaları üçüncü defa birleşti. Üçüncü köprünün son tabliyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi.

Köprünün tam ortasında gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da hazır bulundu.

Bakan Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen köprünün birleştirme töreninde yaptığı konuşmada, üçüncü kez boğazın iki yakasının bir araya geleceğini söyledi.

‘DÜNYANIN EN GENİŞ ASMA KÖPRÜSÜ'

Köprünün çok sayıda ilk özelliği olduğunu dile getiren Yıldırım, "Tabliye genişliği dünyada en geniş asma köprü… Yaklaşık 60 metre. 10 şerit var. Üzerinden demiryolu geçen bu kadar açıklıkta ilk asma köprü olma özelliği var" dedi.

Yıldırım, "Bir ilk olma özelliği daha var, 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok" diye konuştu.

Köprüye yerleştirilen son tabliyeye Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım kaynak yaptı.

ERDOĞAN GEZİ'Yİ ANMADAN YAPAMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şunları söyledi: "29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman bu iki tane beton yığınıyla kalır diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi. Hatta, hatta ta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Onlar onu yaparken biz dedik ki hayır, biz Avrupa ile Asya'yı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirir."

Kaynak: Birgun.net