NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

AKP Anayasa Yazım Komisyonu’nda, devletin şekli, nitelikleri, başkenti ve bayrağı gibi özellikleri tanımlayan ilk üç maddesinin küçük rötüşlarla korunması, ancak ilk üç maddenin değiştirilemeyeceğini emreden 4. maddenin kaldırılması görüşünün ağırlık kazandığını öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarlı ‘talimatlarıyla’ kurulan ve 12 üyeden oluşan yazım heyeti, çalışmalarını hızlandırdı. En geç Haziran ayı sonuna kadar TBMM’ye sunulması, sonbahar aylarında da referanduma götürülmesi planı çerçevesinde şekillenen değişiklik çalışmaları ilk maddelerden başlayarak sürdürülüyor.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik başkanlığında Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Taha Özhan, Hayati Yazıcı, Şeref Malkoç, Ahmet İyimaya, Abdülhamit Gül, Mustafa Şentop, Burhan Kuzu, Mehmet Uçum ve Mücahit Aslan’ın görev yaptığı komisyon, çalışmalarında AKP’nin 24. Dönem’de önerdiği ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dört partinin üzerinde anlaştığı 60 madde arasındaki bazı maddeleri de dikkate alıyor.

Son iki toplantıda, “Anayasa’nın ruhu” olarak kabul edilen ilk dört madde ağırlıklı olarak tartışıldı. Edinilen bilgiye göre, CHP’nin ‘kırmızı çizgi’ olarak ortaya koyduğu, HDP’nin de “Kaldırılmasın ama kutsal metin gibi de yaklaşılmasın” dediği Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili AKP, iktidarının ilk gününden bu yana izlediği “arkadan dolanarak” yasa yapma taktiğini kullanmayı planlıyor.

'Atatürkçülük'e son

Komisyonda “ideolojik devlet görünümünü ortadan kaldıracak şekilde sadeleştirilsin” denilen Anayasa’nın ilk dört maddesi şöyle:

“Madde 1. Türkiye devleti bir cumhuriyettir.
Madde 2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.
Madde 3. Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli marşı İstiklal Marşı’dır.
Başkenti Ankara’dır.”

Bu maddelerin sadeleştirilmesi ve diğer maddelerdeki düzenlemelerle başta “Atatürkçülük” olmak üzere çeşitli ‘ideolojik’ ifadeler metinden çıkartılacak.

'Kalsın ama değiştirilebilsin'

İlk üç madde büyük ölçüde korunacak ancak, “Anayasa’nın 1. maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” hükmünü içeren dördüncü maddenin metinde yer almaması görüşü ağırlık kazandı. Böylelikle AKP’nin önceki dönemde hazırladığı metindeki gibi dördüncü maddenin çıkartılması ile ilk üç maddenin değiştirilmesinin önü açılacak.

Kaynak: Birgun.net