OHAL sonrası medya sansüründe ikinci dalga yaşandı. Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak 12 televizyon 11 radyonun yayını durduruldu. Konuya dair resmi bir açıklama yapılmazken Anadolu Ajansı, Şubat ayında TÜRKSAT yayını durdurulmuş olan İMC TV’nin de aynı listede olduğu haberini duyurdu.

Aralarında Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarog TV’nin de bulunduğu 20 televizyon kanalının yayını durduruldu.

Yayını durdurulanlar arasında Yön, Dünya ve Ses gibi radyo kanalları da var.

Anadolu Ajansı, TÜRKSAT yayını Şubat ayında durdurulan İMC TV’nin de bulunduğunu duyurdu.

Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, haberin doğrulu konusunda da resmi kanallardan bir bilgiye ulaşılamadı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre kararın dayanağı OHAL ilanının hemen ardından çıkarılan 668 sayılı kararname.

Cemaatle ilişkili olduğu gerekçesiyle 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo kanalının kapatılmasına neden olan kararname diğer kanalların da Bakan onayıyla yeni kapatmalara imkan sağlıyor:

“Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır.”

RTÜK üyelerine bilgi verilmedi

Söz konusu maddeye dayanılarak 20’den fazla yayın kuruluşu kapatılırken; operasyonun Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un sorumluluğunda bir komisyon tarafından yürütüldüğü, RTÜK üyelerine bilgi verilmediği öğrenildi.

Kararın TÜRKSAT’a tebliğ edilmesi ile tüm kanalların yayını kesildi.

TÜRKSAT’tan çıkarılan kanallar arasında emek ve işçi haklarıyla ilgili yayınlarıyla Hayatın Sesi ve ilk Kürtçe çocuk televizyonu Zarok TV de var. Yine izleyicisinin büyük bölümü Alevi toplumunun olduğu TV 10 da bu kanallar arasında. (İMC TV)

Kaynak: Birgun.net