Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mungan, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' adlı bildiriye imza attığı için tutuklanarak, Bakırköy Kadın Cezaevi’ne gönderilmişti.

‘Ülke deli gömleğinden kurtarılırsa kime tutamaz’

Cumhuriyet’ten Selin Ongun’un sorularını yanıtlayan Mungan, vaktini okuyarak ve cezaevindeki diğer kadınlarla konuşarak geçirdiğini söyledi.

İktidarın, iki bini aşkın akademisyeni tasfiye etmeye kalkışmasının bedelinin ağır olacağını savunan Mungan, “Çünkü iyi bilim ancak özgür bir ortamda yapılabilir. Bu ülke, bu zorla giydirilmeye çalışılan deli gömleğinden kurtarıldığı an onu kimse tutamaz” dedi.

Yaşadıklarını, ‘devletin ceberutluğunu şahsen deneyimleme ve o konuda zaten varolan kanaati pekiştirme imkanı’ olarak tanımlayan ve pişman olmadığına vurgu yapan Mungan, “Emile Zola, 19’uncu yüzyılda ‘j’accuse’ (Suçluyorum) demişti ve doğru demişti. Biz de ‘Bu suça ortak olamayacağız’ dedik ve doğru dedik. Hiçbir pişmanlık duymuyorum, yine olsa yine imzalardım, ne de olsa bizler kendi aklı, muhakemesi ve vicdanı olan insanlarız ve hepimiz devlet istediğinde örneğin 2013’teki barış sürecinde olduğu gibi karşılıklı ölümlerin olmayabileceğini gördük! Bizler yurttaş olmamız sebebiyle devlete hitap ettik. Eleştireceğimiz, talep edeceğimiz yer doğal olarak sadece devlettir” diye konuştu.

‘Demek dinlenmem için içeriye atılmam gerekiyordu’

Hapishanede zihnini en fazla meşgul eden şeyinse öğrencilerinin yarım kalan dersleri olduğunu söyleyen akademisyen, sözlerine şöyle devam etti: “Tez öğrencilerimin yarım kalan tezlerini de düşünüyorum. Haftada 55 bazen 60 saatimi üniversitede çalışarak geçiren biri olarak aslında ilginç bir şekilde ilk defa bedenen olağanüstü dinlendim. Meğer okulda ne kadar yoruluyormuşum. Burada e-postasız olmak ve güzel kitaplar okuyabilmek bütün kötülüklerin içinde güzel bir şey oldu. Demek benim dinlenmem için içeriye atılmam gerekiyordu! Ama yine de patolojik derecede yüksek sorumluluk hissim nedeniyle, en çok öğrencilerime verebileceklerimden uzak tutulduğum için üzülüyorum.”

Kaynak: Birgun.net