‘Terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanan İstanbul eski valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun savcılık ifadesinde Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’le tanışmadığını ancak bir kez telefonda görüştüklerini söylediği öğrenildi.

Mutlu’nun da aralarında olduğu yedi vali, bir vali yardımcısı ve üç kaymakam tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Mutlu’yla birlikte valiler Yusuf Yavaşcan, Abdülkadir Demir, Fatih Şahin, Necmettin Kallan, Nurullah Çakır, Ahmet Aydın, vali yardımcısı Haluk Nadir, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, Kadıköy Kaymakamı Bilal Kurubal ve tutuklu vali İbrahim Özçimen gece geç saatlerde tutuklanmıştı.

Hürriyet’ten Eyüp Serbest ve Ayşegül Usta’nın haberine göre Mutlu’ya ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak’, ‘anayasal düzeni silah zoru ile ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamaları yöneltildi.

26 Temmuz’da gözaltına alınan ve mal varlığına tedbir konulan Mutlu, altı saatlik sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Gezi dönemi tweetleri soruldu

Mutlu, Diyarbakır valisi olarak görev yaptığı 2007 ile 2010 yılları arasında ‘FETÖ/PDY’ye yasadışı biçimde mali kaynak aktarmakla suçlanıyor.

Sorguda Mutlu’ya Gezi eylemleri döneminde attığı ‘teskin edici’ tweetler de soruldu.

Mutlu ifadesinde şunları şöyledi: “9-13 Haziran 2013’deki Twitter paylaşımları bana aittir. Gezi eylemlerinin olduğu dönemde İstanbul Valisi olarak görev yapmaktaydım. Atmış olduğum tweetler bellidir. Hiçbir soruşturmaya da konu olmamıştır. Bu tweetlerin bir suç olduğunu kabul etmiyorum.”

Mutlu'nun Gezi dönemi attığı tweet:

Gençler,Gezi parkında kuş sesleri,ıhlamur kokusu ve arı vızıltısıyla huzurlu bir sabah varmış doğru mu?Aranızda olmak isterdim.

— Hüseyin Avni Mutlu (@Valimutlu) 9 Haziran 2013


Mutlu, Fethullah Gülen’le olan ilişkisiniyse şu sözlerle anlattı: “Bana sormuş olduğunuz FETÖ silahlı terör örgütü elebaşısı Fetullah Gülen ile yüz yüze bir görüşmem yoktur. Bir telefon görüşmemiz vardır.”

Fotoğraf:

Kaynak: Birgun.net