HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “Rusya Günü” nedeniyle tebrik mektupları yollayarak Rusya ile yeniden yakınlaşma çabasına girmesi Türkmen dağını elinde bulunduran muhalif Türkmen cihatçılarda hayal kırıklığına yol açtı. İki günde kırktan fazla kayıp verdikleri belirtilen cihatçı gruplardan Sultan Abdulhamidhan Tugayları Komutanı Ömer Abdullah “Bizler Osmanlı torunuyuz. Ekmek, su istemiyoruz. Ağır silahlar istiyoruz. Burada bulunmamız gerekiyor. Bu güne kadar iyi kötü destek verdiniz. Şimdi neredesiniz? Neden destek vermiyorsunuz?” diyerek Türkiye’yi eleştirdi.

“Neredesin Reis?”

Grubun “Sultan Abdulhamidhan Tugayları” isimli internet sayfasında da Erdoğan kastedilerek, “Neredesin Reis?” diye soruldu. Erdoğan’ın, yakınındaki bürokratlar tarafından “kandırıldığını” ve bu yüzden kendilerine verdiği desteği geri çektiğini iddia eden grup “Durum acil, neredesin Reis? Ordu göreve. TSK içerisinde farklı yapılardan hücreler var. Bu hücreler, Türkmen dağı hassasiyetini suistimal etmektedir” mesajını paylaştı.

‘Kitlesel baskı yapılsın’

Cihatçı örgütlerle ilişkili diğer hesaplardan da hükümete yönelik “kitlesel baskı” yapılması önerisinde bulunuldu. Cihatçılar, “Yıllardır ülkeyi yanlış yönlendiren ve ABD politikaları dışına çıkarmayan bürokratlardan hesap sorulur mu? Türkmen Dağı'nda durumlar çok kritik. Bizimkiler hâlâ Rusya ile ara düzeltme peşinde. Türkmen Dağı için yapılacak şeylerden biri yetkilileri sadece konuşmanın dışında somut bir adım atmaya itecek kitlesel baskı gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı.

Nusra’dan da sert açıklama

El-Kaide’nin Suriye’deki kolu Nusra Cephesi de Türkmen Dağı’nın Suriye yönetiminin eline geçmesinden Erdoğan’ı ve bürokratlarını sorumlu tuttu. Sada Al-Ummah isimli mesajlaşma programı üzerinden üyelerine talimatlar veren Nusra Cephesi, bu kanal üzerinden, “Türkmen Dağı düşmüş durumda. Mücahitler direniyor, yoğun çatışmalar devam ediyor. Bu zamana kadar Türkmen dağı üzerinden cebini dolduranlar nerede?” mesajı paylaşılırken, bu mesajdan iki saat sonra Türkmen Dağı’nın tamamen düşmesini takiben “İçerideki kardeşlerimizle görüştük. Mücahitler bölgeden tamamen çekiliyor. Türkmen dağını satan en alttan en üst kademeye kadar tüm siyasi ve askeri aktörler Allah’a hesap verecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net