Papa Francis'in 24-26 Haziran'da gerçekleştirdiği Ermenistan ziyaretinde soykırım kelimesini kullanmasına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada "Papa Fransuva, 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçeklerle ve hukukla bağdaşmayan Ermeni anlatısına olan koşulsuz bağlılığını bir kez daha göstermiştir" denildi.

Papa'nın geçen yıl 1915'in 100'üncü yılı münasebetiyle Vatikan'da düzenlediği ayinde "Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapılandır" ifadelerini kullanması Türkiye-Vatikan arasında diplomatik krize neden olmuştu. Papa, 24-26 Haziran tarihlerinde Ermenistan'a yaptığı ziyaretinin ilk gününde de, cumhurbaşkanlığı sarayında soykırım kelimesini kullanmıştı.

Papa'nın bu açıklamalarına Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Papa Fransuva'nın 24-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiği Ermenistan ziyareti sırasında sözde soykırım anıtına gitmesi, 1915 olaylarına ilişkin talihsiz açıklamalar yapması, Ermeni Katolikosluğuyla imzalanan Ortak Bildiri'de 1915 olaylarına dair kabul edilemez atıflarda bulunulması ve dönüş yolunda yalan ve iftira olduğu kanıtlanmış ifadelerin zikredilmesi, Papa Fransuva'nın, 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçeklerle ve hukukla bağdaşmayan Ermeni anlatısına olan koşulsuz bağlılığını bir kez daha göstermiştir."

Kaynak: Birgun.net