Türkiye’de işçi hakları geriliyor, çalışma yaşamı giderek daha da kötü bir hal alıyor. Uluslararası örgütlerin yayımladığı endeksler de bu tespiti doğrular nitelikte. OECD verilerine göre Türkiye, 36 ülke içinde ‘çok uzun saatler çalışan ülkeler’ arasında birinci sırada bulunuyor. Bu durum, çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor.

CHP’li Bozkurt’tan araştırma önergesi
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Türkiye’deki uzun çalışma sürelerini ve bu durumun sebep olduğu meslek hastalıklarını Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili araştırma önergesi veren Bozkurt, yasal sınırlamalara rağmen ülkedeki fiili çalışma sürelerinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Bozkurt, önergesinde, OECD’nin 2015 yılı ‘Daha İyi Bir Yaşam Endeksi’ne kaynaklık eden İş-Yaşam Dengesi alt endeksindeki verilere yer verdi. Buna göre Türkiye, endekste yer alan 36 ülke içinde çok uzun saatler çalışan işçilerin oranı sıralamasında yüzde 43’lük oranla birinci sırada bulunuyor.

Yılda 100 bin meslek hastalığı
Tıbbi araştırmalara göre fazla çalışmanın, çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığında ciddi problemlere yol açtığını vurgulayan Bozkurt, SGK verilerine göre Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘Gizli Salgın’ olarak niteliği meslek hastalıkları nedeniyle, Türkiye’de 2014 yılında en az 7 bin 756 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Bir de kayıtlara geçmeyenler var. Türkiye’de yılda en az 100 bin meslek hastalığı ve bu sebeple en az 20 bin ölüm yaşanıyor. Buna karşın ülkede sağlıklı bir tanı sistemi olmadığı için bu ölümler kayıtlara başka şekilde geçiyor.
Bu duruma dikkat çeken Bozkurt, yasal sınırların üzerinde çalışma sürelerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin, önleme ve çözme yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti. Bozkurt, meslek hastalıklarının yüzde 90’ının önlenebilir olduğunu da ifade etti.


***

Türkiye işçiler için en kötü 10 ülkeden biri!

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), işçiler için dünyanın en kötü ülkelerinin yer aldığı Küresel İşçi Hakları İndeksi’ni yayımladı. 141 ülkeden toplanan verilerle oluşturulan indekste Türkiye, ayrımcılık, tutuklamalar ve polis şiddetindeki artış nedeniyle ilk kez en kötü 10 ülke listesine girdi. Listede Türkiye’nin yanında Belarus, Kamboçya, Çin, Kolombiya, Guatemala, Hindistan, İran, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. ITUC raporunda, Türkiye’de geçen yıldan bu yana işçilere yönelik saldırıların yoğunlaştığı, bu durumun Türkiye’yi en kötü 10 ülke listesine soktuğu belirtildi. En az 1390 KESK üyesi kamu emekçisine barışçıl sendikal faaliyetlerinden ötürü soruşturma açıldığının belirtildiği raporda, 284 kadar emekçinin sürgün edildiği, 402 emekçinin emekliliğe zorlandığı, 102 emekçinin tutuklandığı, 97 emekçinin ise ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı ifade edildi.

10 Ekim Katliamı rapora girdi
Raporda, Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde emek örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen ‘Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yönelik bombalı saldırılarda 100’den fazla insanın hayatını kaybettiği hatırlatılarak, katliamı protesto etmek isteyenlere uygulanan polis şiddetine dikkat çekildi. İşlerini geri isteyen ve örgütlenme haklarını savunan, bunun için barışçıl eylemler yapan Oyak Renault işçilerine yönelik saldırılar da raporda yer buldu. “Kendi işyeri temsilcilerini seçmek istedikleri için 60’ın üzerinde işçi işini kaybetti, 54 işçiden de kıdem tazminatlarını alarak işi bırakmaları istendi” ifadeleri kullanıldı. Raporda ayrıca, Hugo BOSS ve SF Deri’de işçilerin sendikalaşma haklarının engellendiğine ve 1 Mayıs eylemlerine yönelik saldırılara da işaret edildi. Rapora göre Türkiye, ‘işçi haklarının güvence altında olmadığı’ 25 ülkeden biri oldu. Bu listede Çin, Mısır, Hong Kong, Endonezya, Kore gibi ülkeler de yer aldı.

Kaynak: Birgun.net