Hız ve kota durumu ile ilgili belirsizlikler söz konusu olsa da Türkiye 4.5G ile tanıştı. Telefonu uyumlu olmayan milyonlarca kullanıcı için ise yeni telefon alma yolu göründü. Tüketici Dernekleri Federasyonu'ndan (TÜDEF) ise konu ile ilgili uyarı geldi. TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, "Türkiye 4.5G ile cep telefonu mezarlığına dönecek. Tüketici, 4.5G telefona geçmesinin gerekip gerekmediği konusunda iyi düşünmeli, milyarlarca lira, gereksiz tüketim yüzünden çöpe gitmemelidir" ifadelerini kullandı.

16 yılda 23 milyar dolar
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Atak söz konusu teknolojiye geçişin Türkiye'nin cep telefonu ithalatında patlamaya neden olacağını belirterek, "Geçen birkaç yıl içinde bin 500-2 bin lira ödenerek alınan birçok telefon artık 4.5G'li değil diye ucuza satılıp, 4.5G ile uyumlu telefonlara binlerce lira para ödenecektir. Üstelik bu telefonların yüzde 93'ü de dışarıya döviz ödenerek alınan ithal ürünlerdir. Unutmayalım ki bu telefonlar için Türkiye 16 yılda 23,4 milyar dolar para ödedi" görüşüne yer verdi.

95 milyon telefon çöpte
Son 16 yılda ithal edilen cep telefonu sayısının 165 milyon 782 bin 749'a ulaştığı bilgisini veren Atak, bu telefonlardan ancak 70 milyonun halen kullanılmakta olduğunu, 95 milyonu çöplüklerde yattığını belirtti. Atak, tüketicinin 4.5G telefona geçmesinin gerekip gerekmediği konusunda iyi düşünmesi gerektiğini ve milyarlarca liranın gereksiz tüketim yüzünden çöpe gitmemesi gerektiğini savundu. "

Yerli üretim desteklenmeli
Tüketicilerin birçoğunun 4.5G teknolojisine sahip olan telefona gereksinimi bulunmadığına işaret eden Atak, sistemin kullanımının da oldukça pahalı olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin yerli üretiminin yıllar itibarıyla artmasına karşın, ithal edilen telefon sayısına göre yerli/ithal oranının yüzde 7'lerde kaldığını belirten Atak, her alanda olduğu gibi, cep telefonu üretiminde de yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

***

52 milyon abone SIM kartını değiştirdi

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, 52 milyon mobil abonenin 4,5G uyumlu SIM karta geçiş yaptığını söyledi. Anadolu Ajansı'na konuşan Ekşi, abonelerin bu yeni teknolojiyi kullanabilmeleri için 4,5G'yi destekleyen bir telefonlarının bulunmasının yeterli olmayacağını, SIM kartlarının da bu yeni teknolojiyi desteklemesi gerektiğini kaydetti. Türkiye genelindeki 75,6 milyon mobil hattın 17,2 milyona yakınının 4.5G'li mobil ürünlerde kullanıldığını dile getiren Ekşi, 52 milyona yakın abonenin 4,5G uyumlu SIM karta geçiş yaptığını belirtti. Ekşi, abonelerin yüzde 30'a yakınının SIM kartlarının 4.5G'ye uyumlu olmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Birgun.net