Suriye’de ateşkesin ilk gününde gerçekleşen saldırı için taraflar birbirini suçlarken, Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Tel Abyad’ın Türkiye’den atılan uzun menzilli toplarla vurulduğunu duyurdu. Türkiye’nin askeri kaynaklar aracılığıyla yalanlaması ise gecikmedi.
Reuters’ın Interfaks’ı kaynak göstererek geçtiği habere göre, Türkiye topraklarından Suriye’nin Rakka kentinde bulunan Tel Abyad’a top atışı yapıldığı duyuruldu. Interfaks, Rusya’nın Suriye’deki koordinasyon merkezinin, olaya açıklık kazandırılması için Amman’da ABD merkeziyle temasa geçtiğini belirtti. Türkiye’den ise hızlı bir şekilde yalanlama geldi. Askeri kaynaklar, Suriye tarafındaki YPG veya IŞİD mevzilerine yönelik herhangi bir ateşin yapılmadığını, Rusya’nın iddiasının doğru olmadığını söyledi. Aynı kaynaklar kısa süre önce ise Türkiye-Suriye sınırında iki IŞİD militanının yakalandığını belirtti. Tel Abyad, önceki gün PYD ile IŞİD güçleri arasında çatışmalara sahne olmuştu. Öte yandan IŞİD’in Tel Abyad ilçesi ile Suluk beldesinden çekildiği bildirildi.

ERDOĞAN: YÜZDE 70'İ IŞİD'İN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batı Afrika gezisi öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısında IŞİD’in, Tel Abyad’ın yüzde 70’ini yeniden ele geçirdiğini açıkladı. Akşam saatlerinde ise örgütün buradan çekilmeye başladığı açıklandı.
Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; “DAEŞ’in bu ele geçirmesi üzerine koalisyon güçleri Tel Abyad’a hava saldırıları düzenledi. Bu tabii sadece orada olan olaylar değil, aynı şekilde Suriye’nin diğer bölgelerinde de ateşkes yapılmış değil. Orada da bu tür saldırılar devam ediyor. Üçte ikisi çok hareketli bir konumda. Temenni ederiz ki bugün yarın bu ateşkes sağlanmış olur ve Suriye’ye sulh gelmiş olur. Fakat doğrusu bu sağlanabilirse Cenevre Süreci yeniden bir canlılık kazanabilir. Aksi takdirde bizim güven noktasında atacağımız adımları da sarsar ve sarsıyor.”


Suriye’deki ateşkesin ülkenin üçte birini kapsadığını söyleyen Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde koridor açılmasına da sıcak bakmadığını belirtti. Erdoğan, “Çünkü orada oluşacak böyle bir terörist örgütlerin koridoru, bizim için her an bir sıkıntıdır, tehlikedir. Buna fırsat veremeyeceğimizi tüm dostlarımıza söyledik. Şimdi dedikodusu olan şeyler baktığımız zaman üçte birin bir bölümünü de kim oluşturacak? DAEŞ. Bu görüşmelerde rol alan ülkeler bunu kabul edebilecek mi? Eğer kabul ederlerse onlar da teröre destek vermeleri açısından çok ciddi bir sorumluluğun altına gireceklerdir. Batıya gittiğiniz zaman Lazkiye, kuzeyinde ve güneyindeki daha önce de söylediğim gibi oluşturulmak istenen bir butik devlet anlayışı var. Bu gayretler inşallah gerçekleşmeyecek diye düşünüyorum” dedi.

PYD DE SUÇLAMIŞTI
Suriye’de ateşkesin başlamasından kısa bir süre sonra IŞİD, Türkiye sınırındaki Tel Abyad’ın köylerine büyük bir saldırı gerçekleştirmişti. Bazı IŞİD üyelerinin Türkiye tarafından geldiği belirtilirken, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri saldırıya sert karşılık vermişti. Saldırı nedeniyle Türkiye’yi suçlayan PYD Tel Abyad sorumlusu Ömer Eluş, “Türkiye sınırına yakın olan Mığtel köyüne saldıran IŞİD üyeleri Türkiye tarafından geldiler. Türkiye onlara yolu açmış, yardım etmiş” demişti.

***

Tel Abyad Türkiye için neden önemli?

Türkiye’nin Urfa sınırındaki Suriye kasabası Tel Abyad kim ele geçirirse ona stratejik üstünlük kazandırması açısından çok önemli. Uzun zaman IŞİD’in ikinci başkenti olan kasaba, örgütün asıl başkenti olan Rakka’ya açılan kapı durumunda. Bu nedenle IŞİD için Tel Abyad’ı muhafaza etmek yaşamsal bir öneme sahipti. Bu nedenle IŞİD buraya gerçek anlamda bir yığınak yaptı. Etrafında Türkiye’nin de dolaylı desteğiyle lojistik anlamda avantajlı duruma da geldi. Burayı kaybetmesi halinde Rakka ile tüm bağı kesilecekti. Ancak tüm avantajına rağmen IŞİD, Tel Abyad’ın kontrolünü geçen yıl Temmuz’da PYD’ye kaptırdı. PYD’nin zaferinde Suriye ordusu ile Lübnan Hizbullahı’nın ve İran’ın da IŞİD’i zayıf düşürmelerinin etkisi var. Tel Abyad’ın YPG’nin eline geçmesiyle, AKP’nin de önlemeye çalıştığı gibi Kürt güçlerin Suriye’nin kuzeyinde kurduğu Kobane ve Cezire kantonlarını birleştirmesini sağladı. Tel Abyad’ın Kürt güçlerinin elinde olması Türkiye sınırının 500 kilometresinin bu güçlerce kontrol edilmesi demek. Türkiye’nin Suriye’de ateşkesi ihlal edecek kadar kendisini tehlikeye atmasının nedeni bu.


Kaynak: Birgun.net