ÖZLEM ÖZDEMİR

1992 yılında yola Türkiye Sinema Günleri adı altında çıkan Türkiye Almanya Film Festivali, bu yıl 21. yaşını kutluyor. 21 yılda her geçen yıl büyüyen Festival; iki ülke sinemasını konu alan filmlerin, uluslararası seçici kurullar ve yarışma bölümleri eşliğinde gösterildiği tek film festivali olma özelliğine de sahip.

İki ülke arasında köprü
Türkiye Almanya Film Festivali, 4 Mart akşamı Almanya sinema tarihinin en sevilen oyuncusu Mario Adorf, açılış filmi Haymatloz'un yönetmeni Eren Önsöz ve filmin oyuncuları, Nürnberg Anakent Belediye Başkanı Dr. Maly ve pek çok Türk ve Alman sanatçının katılımıyla başladı. Bu yılın Onur Ödülü ise Kadir İnanır'a açılış galasında takdim edildi. İnanır, 5 Mart'ta gerçekleşecek “Karılar Koğuşu” filminin gösteriminin ardından seyirciler ile söyleşiye katılacak. 04 – 13 Mart 2016 tarihleri arasında Nürnberg’de gerçekleşecek olan Festival kapsamında; sinemacılar, sanatçılar ve seyirciler arasındaki kültürel diyaloğu teşvik eden uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmler gösterilecek.

Kısalar yarışıyor!
Yarışmaya başvuran 300’ün üzerinde filmden; Almanya, Türkiye, Fransa ve İsviçre’den toplam 11 kısa film yarışmaya hak kazandı. 11 Mart Cuma günü, saat 19:00'da yarışma filmleri seyircilerin beğenisine sunulacak. Gösterim her yıl olduğu gibi Kısa Film Seçici Kurulu'nun katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu yılın seçici kurulu oyuncu Tim Seyfi, oyuncu Deniz Çakır ve Seçici Kurul Başkanı olarak yönetmen Johannes Naber'den oluşuyor.


9 filmin yarışacağı Uzun Metraj film Jüri Başkanı Derviş Zaim, jüri üyeleri ise Sinema yazarı Dr. Felcitas Kleiner, Prodüktör Maritte Rissenbee, Yönetmen Michael Aue ve yönetmen Miraz Bezar. "Seyirci Ödülü" kategorisinde, Festival filmlerinden birine ayrıca Mahmut Tali Öngören anısına "Öngören – İnsan Hakları ve Demokrasi Ödülü" verilecek. Bu ödül, her yıl filmlerinde demokrasi ve insan haklarını işleyen yönetmenlerden birine, büyük bir demokrasi ve insan hakları savunucusu olan Mahmut Tali Öngören'in mücadelesi adına veriliyor. 1.000,00 dolar değerindeki ödül, yönetmenlerin zorlu koşullarda da olsa, temel insan haklarının ve bu hakların ihlallerini bize sinemasal anlatımlarla hatırlatmasını onurlandırmayı amaçlıyor. "Sinema Dünyaları” adlı yarışma dışı bölümde de belgesel ya da uzun metraj filmler tanıtılacak.

Bir kültür politikası tartışması
Festival boyunca panel, söyleşi ve müzik dinletileri de sinemaseverleri bekliyor. 7 Mart Pazartesi 19:00'da düzenlenecek panelde, mülteci akımının ve buna paralel artan terör olayları ve terör korkusunun birçok Avrupa Birliği ülkesindeki etkileri tartışılacak. Johnny Lectro, Alev Green, Belki Olur, Rembetiko ve kapanış konserini gerçekleştirecek Cihan Türk müzikleriyle Festival'e renk katacaklar. Mazlum Çimen de 6 Mart günü sohbet ve dinletiyle ilgilileriyle buluşacak. 12 Mart Cumartesi akşamı yapılacak olan kapanış ve ödül töreninde, ödüller sahiplerine sunulacak.


Kaynak: Birgun.net