İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller, "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısını onaylandı.

Türkiye, bugün parlamentoda oylanacak Ermeni soykırımı tasarısı öncesi Almanya’ya karşı tepkinin tonunu düşürdü. Ankara olası bir kabul kararının ardından Berlin Büyükelçisi’ni geri çekmeden soykırım karşıtı tezini savunmayı sürdürmeyi planlıyor.

RUSYA VE BELÇİKA'DA ELÇİLER ÇAĞRILMADI

Türkiye, soykırım kararlarına karşı sert açıklamalar yaptı, hatta nota verdi. Bazı ülkelerdeki elçilerini geri çekti. ‘Geri çekme’ formülünün Almanya için işletilmesi durumunda Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Avni Karslıoğlu’nun istişareler için geri çağırılması ve Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın da Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Almanya’ya nota verilmesinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Ancak Rusya ve Belçika’deki elçiler geri çağrılmadı.

Cumhuriyet'in haberine göre, tasarının kabul edilmesi halinde Türkiye’nin mültecileri geri kabul anlaşmasından vazgeçeceği de dile getirilirken kaynaklar, “Göç ve mülteci sorunu başka bir kulvar” diyerek bu endişelerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Kaynak: Birgun.net