CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Çevre Mühendisleri Odası’nın ‘Hava Kirliliği 2015’ raporunu TBMM’ye taşıdı.

‘EKONOMİK SIKINTILAR HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDENİ’

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve arkadaşlarının imzalarıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesiyle ‘90’ların başındaki hava kirliliği probleminin kentlerimizde tekrar hortladığı’ ifade edildi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ‘Hava Kirliliği 2015’ raporunda ‘doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen bu sorunun tekrar ortaya çıkması ve daha da kritik hale dönüşmesinin’ temel nedeninin ekonomik ve toplumsal sebepler olduğu ifade edildi.

‘İSTANBUL VE ANKARA’DA HAVA KİRLİLİĞİ KRITİK SEVİYEYİ AŞTI’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu tarafından hazırlanan raporda Türkiye‘deki hava kirliliğinin özellikle belli bölgelerde kitlesel hastalıklara neden olabilecek seviyelere ulaştığı kaydedildi. Türkiye`deki hava kirliliğine dair hazırlanan raporda; İstanbul, Ankara, Bolu, Edirne, Düzce, İzmir ve Iğdır‘da hava kirliliğinin kritik seviyeyi aştığını, ülkemizde belirlenen sınır değerlerin, AB ve Dünya Sağlık Örgütü‘nün belirlediği sınırlarla uyumlu olmadığı, bizdeki değerlerin AB sınır değerlerinin yaklaşık iki katı olduğu belirtildi. Ayrıca; Ankara, İstanbul, Bolu, Keşan, Düzce, İzmir ve Iğdır‘da Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre kritik seviyenin çoktan aşıldığı da yine raporla ortaya konuldu. İlgili tespitler TBMM’ye sunularak bir araştırma komisyonu kurulması talep edildi.

‘KEŞAN VE IĞDIR’DA ACİL ÖNLEM ALINMALI’

Araştırma önergesinde; Keşan ve Iğdır için, "Acil önlemler alınmazsa kitlesel hastalıklar her an baş gösterebileceğinin altı da önemle çizilerek; gerek Sağlık Bakanlığı’nın raporlarında gerekse Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında, hava kirliliğinin cilt hastalıkları, saç dökülmesi, akciğer hastalıkları ve hatta kansere yol açtığı ifade edildi.

‘YENİBOSNA, KADIKÖY VE ESENYURT BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’

İstanbul ilinde özellikle Yenibosna, Kadıköy ve Esenyurt'ta hava kirliliği son yılların en üst seviyesine ulaştığını ifade edildiği önergede "kentsel dönüşüm" faaliyetleri nedeniyle hava kirliliğinin arttığı da belirtildi.

‘ANKARA’DA DURUM VAHİM’

Ankara’da da hava kirliliği oranının ciddi sinyal verdiği; “Sıhhiye, Cebeci, Dikmen, Demetevler, Sincan, Kayaş, Keçiören ve Bahçelievler’de partikül madde 10 kirleticisinde sınır değerleri onlarca kat aştığı” araştırma önergesinin gerekçesinde ifade edildi.

Kaynak: Birgun.net