ZEYNEP KURAY
[email protected]
@zeynokuray

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2004-2014 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Abdullah Demirbaş, Sur için verilen ‘acele kamulaştırma’ tartışmalarına ilişkin BirGün’e konuştu.

2008 sonlarında Kaplan Düğün Salonu’nda yapılan bir toplantıda, AKP’lilerin “Sur’u modernleştirme projesi” adı altında Sur içinin tümden yıkılarak yerine uzay çatılı ve benzeri binaların yapımı projesini öne sürdüğünü anlatan Demirbaş, ancak bu projeyi protesto eden halkın toplantıyı terk ettiğini söyledi. Halkın tepkisi üzerine bu projenin yaşam bulmadığını dile getiren Demirbaş, “Bugünkü acele kamulaştırma hamlesi aslında 2008 yılında da yapılmak istendi” dedi. Bu proje hayat bulmayınca dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından suçlandıklarını, hedef haline geldiklerini belirten Demirbaş, “Mutlu bizi Diyarbakır’a getirilen yatırımları engellemekle suçladı” diye konuştu. 2009 yılında tekrar Sur Belediye Başkanı olan Demirbaş, halkın, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitenin katkısıyla tarihi yapıları koruma amaçlı bir plan yaptıklarını belirtti. Demirbaş şöyle devam etti: “Çekül Vakfı desteğiyle profesyonel bir ekip kurduk. Sur içini koruma amaçlı planı 2012 yılının sonuna doğru hazırladık. Amacımız Sur içinde 1980’den sonra müteahhitler tarafından yapılmış çok katlı binaları kaldırıp, sosyal ve kültürel yapıyı da koruyarak Sur’u 1930’lu yıllardaki Diyarbakır neyse, o tarihi noktasına geri getirmekti. Bunu sosyal, kültürel, mekânsal dokuyu tamamlayacak şeklinde yapacaktık. Fakat ne yazık ki bunun önü kesildi ve 2013 yılında yatırım adı altında Diyarbakır’a bazı popüler müteahhitlerin getirilmesiyle aslında bugünün hazırlığının yapıldığını şimdi anlıyoruz ” dedi.

Alevi köyleri ve Kilis’te

Sur Belediyesi olarak geliştirdikleri projelerle bu kültür merkezinin insanlığın ortak mirasına sunulmasını esas aldıklarını anlatan Demirbaş, “Hazırlanan projeler için TOKİ ile de anlaşmıştık, ancak 2013’te çalışmaların yavaşlatılması ve olayların başlamasıyla, aslında Sur içinin önce tahrip edilip sonra da Türk-İslam sentezine göre dizayn edilmek istendiği ortaya çıktı. Biz var olanı değiştirmekten öte, var olanı korumayı ve açığa çıkartmayı esas alırken, bugünkü anlayış bir başkasını yok ederek var olmak istiyor” diye konuştu. Sur’un Türk-İslam sentezine göre dizayn edileceğine ilişkin ortada ciddi iddialar dolaştığına dikkat çeken Demirbaş, bu dizayn niyetinin Sur ile sınırlı olmadığına, Maraş’taki Alevi köylerin ve Kilis’te bombalanan mahallelerin de aynı projenin bir parçası olduğuna işaret etti. Demirbaş, şu anda hükümetin Sur’da veya Maraş’ta ne yapmak istediği konusunda, ortadaki iddialar dışında, halkın hiçbir haberinin olmadığını söyledi.

Kaynak: Birgun.net