İstanbul Anadolu 9.Sulh Ceza Hakimliği Turkcell'in talebi üzerine Turkcell'in Ensar'a verdiği desteği eleştiren 145 tweete erişim engeli getirilmesine karar verdi.

10 erkek çocuğun kendilerine bağlı izinsiz ev ve yurtlarda istismar edildiği Ensar Vakfı’nın organize ettiği Türkiye Değer Ödülleri’ne sponsor olan Turkcell Twitter’da kendisine yönelik atılan tweetler hakkında 19 Nisan'da erişim engeli talebinde bulundu. İstanbul Anadolu 9.Sulh Ceza Hakimliği "tecavüzcücell, pedofilicell, tecavüzcü sponsoru v.b" ibarelerinin kişilik haklarına saldırı maiyeti taşıdığına karar vererek 20 Nisan'da 145 tweete erişim engeli getirdi.

TWİTTER KARARI YİNE UYGULAMADI
Twitter, mahkeme kararıyla tweetlerine erişim engeli getirilen hesaplara bilgilendirme mesajı yollayarak tweetlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını kaydetti.

Mesajda şöyle dendi:

"Twitter hesabınızla ilgili Twitter’a ulaşan ekteki mahkeme kararı hakkında sizi bilgilendirmek amacıyla bu e-posta mesajını gönderiyoruz.
Twitter, mahkeme kararında belirtilen içerik ile ilgili şu an için herhangi bir işlem yapmamıştır. Sadece hesabınıza gönderilmiş ve ekteki mahkeme kararında belirtilmiş bir içerik ile ilgili sizi bilgilendirmek amacıyla bu e-posta mesajını gönderiyoruz."

Mahkemenin kararında yer alan ifadeler şöyle:

"Başvuran vekili dilekçesinde www.twitter.com alan adlı sosyal paylaşım sitesinde açılmış çeşitli hesaplardan yapılan yayınlarda, Müvekkili olan Turkcell hakkındaki saygınlığını zedeleyici gerçeğe aykırı ve ticari itibarının sarsılmasını sağlayacak ve haklarının zedelendiğini ileri sürerek söz konusu yayınla ilgili erişimin engellenmesini ve içeriğin yayından kaldırılmasını talep etmiştir.

Tüm dosya kapsamında yapılan inceleme sonucunda; söz konusu haber içeriğinde "tecavüzcücell, pedofilicell ve tecavüzcü sponsoru vb." ifadelerinin kullanıldığı anlaşılmıştır.Söz konusu paylaşımlar ile ilgili değerlendirme yapılırken düşünce özgürlüğü lehine değerlendirme yapmak gerekmektedir.

Ancak bir yorum ve paylaşımın kişilik haklarına saldırı teşkil edilecek sözler kullanılmadan verilmesinin mümkün olması halinde aksinin hukukun koruması altında olması söz konusu olmayacaktır. Başvuruya konu paylaşımlarda yer alan "tecavüzcücell, pedofilicell, tecavüzcü sponsoru v.b" ibareleri kişilik haklarına saldırı maiyetindedir. Çünkü bir aşağılama ve isnat içermektedir. Buna göre içeriğin engellenmesi yönündeki talebin kabulü gerekir."

Kaynak: Birgun.net