Turkcell’in Twitter’dan 7 bin 44 0 tweet için engelleme talep ettiği ortaya çıktı. Turkcell, Karaman’daki cinsel istismar skandalıyla kamuoyunun gündemine oturan Ensar Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’ne sponsor olduğu gerekçesiyle Twitter’da kullanıcıların tepkisini çekmişti. Şirket bu yüzden sansür talebinde bulunmuş ve kullanıcılara dava açmıştı.

Turkcell’in daha önce ‘konum ve saygınlığını zedelediği’ ve şirketi ‘küçük düşürdüğü’ gerekçesiyle toplam 1107 tweete erişim engeli için mahkeme kararı aldırdığı, ancak Twitter’ın bu kararlara uymadığı biliniyordu. Kullanıcılar, mahkemenin aldığı kararlara Twitter’da #SansürCell etiketiyle tepki göstermişti.

Twitter’ın dün yayınladığı şeffaflık raporunda, Turkcell’e de bir bölüm ayrıldı. Raporda Turkcell tarafından toplamda 54 mahkeme kararının iletildiği ifade edildi. Twitter, Turkcell’e yönelik başlatılan kampanyanın ardından şirketin 7 bin 440 tweet için engellenme talebinde bulunduğunu belirtti.


Twitter, Turkcell tarafından iletilen taleplerin yüzde 99’uyla ilgili işlem yapmadığını, sadece mahkeme kararlarıyla ilgili olarak kullanıcılarını bilgilendirdiğini açıkladı.

Türkiye sansürde rekora koşuyor

Twitter'ın açıkladığı Şeffaflık Raporu'da göre içeriklerin silinmesine yönelik en fazla talebin 2 bin 493 başvuruyla Türkiye'den geldiği belirtildi. Türkiye'yi bin 601 başvuruyla Rusya'nın izlediği kaydedildi. Açıklamada, ABD'den sadece 98 içerikle ilgili silme talebi geldiği ve sadece bir talebin karşılandığı kaydedildi. Diğer yandan ABD'nin hesaplarla ilgili detay bilgi isteği talebinin de birinci sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Kaynak: Birgun.net