İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, 1 Temmuz’dan itibaren az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan kamu, özel tüm iş yerlerine iş güvenliği uzmanı, tıp fakültesi mezunu iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor. 1 Temmuz’da, on binlerce işletmeyi ilgilendiren önemli bir uygulama başlıyor.

Hürriyet'tin haberine göre, 1 Temmuz'dan itibaren, bir kişi bile çalıştıran iş yerlerine, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor.İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da iş yerleri; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılarak işletmelere, zorunlu uygulama için geçiş süresi tanındı. 50 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, 2014’ün Ocak ayında başladı.

Cezası 13 bin lira

Yeni düzenlemede, 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklik de tanınıyor. İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek.

Kanunda belirtilen kurallara uymamanın cezası 5 bin lira ila 10 bin lira arasında değişiyor, ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim için ayrı ayrı ve istihdam edilmeyen her ay için ceza katlanarak artıyor; aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Kaynak: Birgun.net