Yakın gelecekte yok olma tehlikesi bulunan endemik bitki 'tüllüşah'ın sıklıkla yetiştiği Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde Belediye'ye ait yeşil alan tel örgüyle kapatılarak koruma altına alındı.

Adını Samson Dağları'nın antik ismi Mykale'den alan ve ilk defa Kuşadası'ndan toplanan endemik bitki 'tüllüşah' koruma altına alındı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Pamukkale Üniversitesi'nin yürüttüğü, Kuşadası Belediyesi'nin de destek verdiği envanter çalışmalarında önce 'tüllüşah'ların yaşam alanları belirlendi. Son 30 yılda gerek yapılaşmalar, gerekse açılan tarımsal araziler nedeniyle kaybolduğu tespit edilen tüllüşahların çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunduğu bildirildi. Tüllüşahların en çok yetiştiği bölgede bir çalışma yaptıklarını söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kuşadası'nda en çok yetiştiği alan yapılaşmalar ve büyükbaş hayvanların tehdidi altındaydı. Kuşadası Belediyesi bitkinin bulunduğu bölgeyi tel örgüyle çevirdi. Kuşadası bitki çeşitliliği açısından çok zengin kaynaklara sahiptir. Belediye'nin de bu bitkinin korunması için gösterdiği duyarlılık çok önemlidir" dedi.

Kaynak: Birgun.net