BURCU CANSU [email protected]

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “10 Ekim Saldırısı Hekim Tanıklıkları, Uzman Görüşleri, Değerlendirmeler” Raporu’nu yayımladı. Raporda, patlama noktasına atılan biber gazının durumu kritik yaralılar için kalp durmasını hızlandırdığı vurgulandı.

TTB, “sağlık hizmeti açısından ne oldu, nasıl olmalıydı?” sorularından yola çıkarak bir rapor hazırladı. TTB Kriz Merkezi verileri ve Ankara Tabip Odası tarafından toplanan bilgilerden ve uzman görüşlerinden hareketle hazırlanan raporda öne çıkanlar özetle şöyle:

» Polis müdahalesi tıbbi müdahaleyi ve hasta naklini geciktirmesinin yanında gaz fişeğinin özellikle solunum ve dolaşım güçlüğü bulunan yaralıların durumlarını ağırlaştırdığı ve kurtarılabilecek olanların ölümüne neden olduğu tanıklıklar ve tıbbi bilgiler ışığında ulaşılan bir sonuçtur.

» Sağlık Bakanlığı’nın görevi olan olay yeri yönetimi, güvenliği, acil ilk ve tıbbi yardım ve sağlık kuruluşlarına nakil süreçlerinde ciddi sorunlar yaşandı. Yaralıların “bulundukları zorunlu pozisyon sebebiyle, özellikle yatar durumda ve yüzü yere dönük pozisyonda iken” gaza maruz kalmaları sonrasında yaralanma nedeniyle yaşadıkları solunum sıkıntısının çok daha ciddi ve derin hale gelme olasılığı çok yüksektir. Uzmanlar kullanılan gazların yerden ağır olması nedeniyle yerde yatan yaralıları daha fazla etkilemiş olabileceğini öte yandan alandaki acil ve ilk yardım çalışmalarını ve olanaklarını olumsuz etkilediğini, öncelikle olay yerinde yaralanan ve sağlık hizmeti vermeye çalışan kişilerin sağlığının korunması gerekirken olayın hemen sonrasında güvenlik güçlerinin yaptığı müdahalenin yaralıların ve ilk yardım ve triaj çalışmaları yapan sağlık çalışanlarının sağlığını tehlikeye attığı gibi olay yerindeki kanıtların da kaybolmasına ve bozulmasına yol açtığını belirtmektedirler.



» “Yaralıların bulunduğu alana polislerin etrafta bulunanları coplayarak girmeye çalıştıkları, sert ve umursamaz davrandıkları, kalkanları ile iterek insanların yaralılara müdahale etmesini engelledikleri, bir grup polisin ambulansların geçiş yolunu işgal ettiği tanıklıklarda yer almaktadır.’’

» Kan ihtiyacı olduğu TTB ve Ankara Tabip Odası’na iletilen taleplerle gündeme gelmiştir, hekim tanıklıklarında da kan ihtiyacı olduğunun iletildiği izlenmektedir. Buna karşılık Sağlık Bakanı hekim örgütlerini suçlamıştır.

Kardiyologların biber gazının etkileri ile ilgili saptamaları da rapora şöyle yansıdı:

“…Yaralıların kanamalarının durdurulmasına, solunumu ve kalbi duranlara solunum ve dolaşım yardımı yapılmaya çalışıldığı görülmektedir. Böyle bir ortamda yapılan biber gazlı müdahalenin yaralıların tıbbi durumlarını kötüleştirme ihtimali yüksektir. Yaralıların bulundukları zorunlu pozisyon sebebiyle, özellikle yatar durumda ve yüzü yere dönük pozisyonda iken, biber gazına maruz kalmaları yaralanmaları sebebiyle zaten içinde bulunabilecekleri solunum sıkıntısı durumunu çok daha ciddi ve derin hale getirmiş olma olasılığı yüksektir.”

Kaynak: Birgun.net