ABD'nin Virginia eyaletinde transseksüellerin liselerde istedikleri tuvaleti kullanmalarına izin veren yerel mahkeme kararı Yüksek Mahkeme tarafından dava sonuçlanana kadar durduruldu.

ABD'de transseksüel bireylere liselerde istedikleri tuvaleti kullanmasına izni veren mahkeme kararı temyizden döndü.

Ntv'de yer alan habere göre Virginia eyaletini kapsayan mahkeme kararı okul yönetimi tarafından temyiz edilerek Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı. Yüksek Mahkeme karar duruşması başlamadan önce Virginia'daki yerel mahkeme tarafından alınan kararı geçersiz kılarak dava sonuçlanana kadar transseksüel bireylerin, kimliklerinde belirtilen cinsiyetler için düzenlenmiş tuvaletleri kullanabileceği kuralının uygulanmasının devam etmesine karar verdi.

Bu kararın bir kesin hüküm niteleliği taşımadığı belirtilirken aynı zamanda başka davalarda emsal olarak kullanılamayacağı da eklendi.

ABD'de Gavin Grimm isimli bir çocuk, kendini erkek hissettiğini belirterek lisede erkekler tuvaletini kullanmak için okul yönetimine talepte bulunmuştu. Grimm'in talebi okul tarafından kabul edilmiş ancak bölgedeki eğitim üst kurulu tarafından reddedilmişti.

Genç çocuk Virginia'daki yerel mahkemeye başvurarak hakkını aramıştı. Yerel mahkemenin verdiği transseksüel öğrenciler istedikleri tuvaleti kullanabilir kararı eğitim üst kurulu tarafından temyiz edilerek Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı. Virginia yasaları bireylere kimliklerinde yazan cinsiyetlere göre tuvalet kullanma izni veriyor.

Amerika'daki LGBTT aktivistleri tarafından oldukça önem atfedilen bu dava, transseksüel haklarının sağlanmasında bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Kaynak: Birgun.net