ERSOY YAŞAR / [email protected] / @ersysr

Sigorta firmaları, düzenlemeden önce, ödemelerde yüzde 0-30 oranında paya sahip olan bedeni hasar payının yeni düzenlemeler sonrası yüzde 57 oranına yükselmesiyle bedeni hasar kaynaklı tazminat ödemelerini kimin yapacağı konusundaki yasal belirsizliğin mağduriyet yaşattığını savunuyorlar. Trafik sigortası fiyatlarındaki temel artışın da temelinde bu nedenin yattığı söyleniyor. Kur farkı ve ekspertiz ücretlerindeki taban ücret uygulamasının da fiyat artışına doğrudan etki ettiği belirtiliyor.

Motorlu taşıt sahipleri ve meslek kuruluşları ise hasar bedelinin, kusur oranında istenmesine ve fiyat artışına tepkili. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, trafik sigortası yaptırmada amacın kaza sonrası oluşacak maddi-manevi hasarların yükünden korunmak olduğunu belirtiyor. Ankaralı araç sahibi Abdülkadir Özgül adına avukatı Hakan Kahraman da düzenlemenin iptali için Danıştay 10’uncu Dairesi’ne başvuruda bulundu.

Rekabet Kurulu da vatandaşların trafik sigortası konusunda mağdur edildiği iddiaları üzerine harekete geçti ve resen ön araştırma süreci başlattı. 7 üyeye sahip Rekabet Kurulu, sigortacılık sektörüne ilişkin bir rapor hazırlayacak ve bu rapor doğrultusunda sigorta şirketlerinin rekabeti ihlal ettikleri fikrine ulaşırsa, sigorta şirketleri hakkında soruşturma açabilecek.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, muhabirine yaptığı açıklamada, zorunlu trafik sigortasının araç sahiplerinin üçüncü kişilere verecekleri zararlara karşı yaptırmak zorunda oldukları bir sorumluluk sigortası olduğunu söyleyerek zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin sigorta fiyatının, tüm taraflar için makul olması gerekliliğine bağlı olduğunu belirtti.

‘Kaskoyla birleştirilmesi söz konusu değil’

Son dönemde zorunlu trafik sigortalarındaki prim artışlarının eleştirilere neden olduğunu ve vatandaşların tepkileri üzerine sorunun çözümüne yönelik bir çalışma başlattıklarını belirten Şimşek, zorunlu trafik sigortası ile kaskonun birleştirilmesi talebinin incelendiğini ancak bunun mümkün olmadığının görüldüğünü söyledi. Zorunlu trafik sigortasının araç sahiplerinin üçüncü kişilere verecekleri zararlara karşı yaptırmak zorunda oldukları, kaskonun ise araç sahibinin aracını koruyan bir sigorta olduğuna değinen Şimşek, zorunlu trafik sigortasında üçüncü kişinin zararı karşılandığından primin poliçe yaptırılan aracın değeri ile bir ilgisi bulunmadığına işaret etti.

Ne yapmalı?
Araç sahiplerine aynı teminatlarda farklı poliçe fiyatları teklif edilebiliyor. Poliçe tekliflerini mümkün olduğunca çok sayıda firmadan almak, seçenek oluşturmak ve poliçe kapsamını gözeterek doğru poliçeyi seçmek gerekiyor.

Kaynak: Birgun.net