Trabzon'un Araklı ilçesinde bir gemideki balıkçılar tarafından Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 300 kilogramlık küp bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince gemiden alınan küp, incelenmek üzere Trabzon Müzesi'ne götürüldü.

Trabzon'da, Karadeniz'e açılan bir balıkçı gemisinin ağına, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu tahmin edilen 300 kilogramlık küp takıldı.

Araklı Limanı'ndaki "Adem Baba 3" adlı geminin kaptanlığını yapan Yakup Uzun, mürettebatla açılarak Arsin ilçesi yakınlarında denize ağ attı. Gemi çalışanları, bir süre sonra toplamak istedikleri ağda yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde küp olduğunu fark etti.

Küpü dikkatli şekilde güverteye alan çalışanlar, limana geldiklerinde ise durumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bildirdi. Yetkililerin Araklı Limanı'na gelmesinin ardından, yaklaşık 300 kilogramlık küp, bir kamyonete yüklendi.

MÜZE PERSONELİ SEFERBER OLDU

'da yer alan habere göre, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu tahmin edilen küp, zarar görmemesi ve incelemesinin yapılabilmesi için Trabzon Müzesi'ne getirildi.

Küp, müzenin 10 personeli tarafından araçtan indirildi. Personel, kırılmaması için lastik ve sünger kullandıkları küpü, yaklaşık 45 dakikalık çalışmanın ardından müzeye alabildi.

Küple ilgili çalışmalara başlayan yetkililer, "pitos" adı verilen bu tür küplerin, antik çağda genellikle şarap ile zeytinyağı gibi sıvı ve kuru tarım ürünlerinin depolanması için kullanıldığını bildirdi.

"İLK ANDA HEYECANIMIZA ENGEL OLAMADIK"

Geminin kaptanı Yakup Uzun yıllardır Karadeniz'de avlandıklarını söyledi.

Küpü ağlarda gördükleri ilk anda heyecanlarına engel olamadıklarını anlatan Uzun, "Öğleden sonra denize çıktık ama balık bulamadık. Ardından akşam saatlerinde yeniden denize açıldık ve ağ attık. Ağı çekerken baktık ki içinde küp var. İlk önce içinde altın vardır diye heveslendik. O kadar büyük bir küpte altın olsa bir servet ama çıkardıktan sonra içinde bir şey olmadığını anladık. Güverteye koyduk ve yetkilileri arayarak bilgi verdik" diye konuştu.

Küpün ağlara takılmasının kendileri için maddi zarar oluşturmadığını bildiren Uzun, "Birkaç kez buna benzer olay başımıza geldi ancak onlarda küpler çok ufaktı ve çıkarılırken kırıldı. Bunu güzel şekilde çıkardık" dedi.


Kaynak: Birgun.net