NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

“İyi yönetilemediği’’ eleştirilerinin sık sık yönetildiği Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın malzeme alım tutarlarında otomasyonla ve manuel olarak yapılan kayıtlar arasında yaklaşık 140 milyon liralık fark oluştu. TBMM KİT Komisyonu’nun AKP’li Milletvekilleri, farkla ilgili soruşturma açılması başvurusunu reddetti.

Sayıştay’ın 2014 yılı hesaplarını denetim raporunda farka ilişkin yer alan tespitler şöyle:

‘’Yatırım ve işletme bütçesinden sağlanan ilk madde ve malzeme alımı toplam 448 milyon TL olup, alımların yüzde 62’si dış alımlardan, yüzde 38’i ise iç alımlardan oluşmaktadır. Tabloda görülen 448 milyon TL, TPAO’da kullanılan kurumsal kaynakların planlanması yazılımında elde edilen verilerdir. Ancak, kurumun Makina İkmal ve İnşaat Daire Başkanlığı’nca manuel olarak tutulan kayıtlarda, Genel Müdürlükçe yapılan dış satın alma miktarının (bölge müdürlükleri hariç) 306 milyon TL olduğu, dolayısıyla kurumun bilgisayar sistemlerinde tutulan veriler ile ilgili daire başkanlığında bulunan verilerin uyuşmadığı anlaşılmıştır.’’

ERP’de mi kayboldu?
ERP (Enterprise Resource Planning) olarak isimlendirilen kurumsal kaynak planlaması ile manuel kayıtlar arasındaki fark kurumun hesaplarının incelenmesi sırasında TBMM KİT Komisyonu’nun gündemine geldi. CHP’li Haydar Akar, aradaki 134 milyon TL’lik farkın kabul edilebilir bir fark olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ben bir hata, bir suiistimal var demiyorum, bakın ama böyle bir rakam kabul edilebilir bir rakam değil. Ben, hemen bir teftiş kurulundan bu rakamın niye oluştuğunun tespit edilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Yani, bilgisayar muhasebe kayıtlarında rakamlar 448 milyon, bakım ikmal dairesinde manuel tutulan kayıtlarda rakam 306 milyon malzeme alımlarında. Bana göre burada bir teftiş kurulunu talep edelim isterseniz birlikte, bir teftiş kurulu burayı incelesin. Bakın, bir suiistimal vardır demiyorum ama incelenmesinde fayda var. Baksın teftiş kurulu, incelesin ambar giriş fişlerini, çıkış fişlerini -bir kurumda daha oldu hatırlıyorsanız- ne girmiş, ne çıkmış, niye böyle bir problem var? Doğrusu neyse biz de bunu bilelim.’’


Haydar Akar, 2009 yılından bu yana kurumda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan önce vekaleten, 2015 yılında asaleten atanan Genel Müdür Besim Şişman’dan konu ile ilgili bilgi istedi.

AKP’liler soruşturmayı engelledi
Akar daha sonra KİT Komisyonu Başkanlığı’na, malzeme alımları ile ilgili tutulan kayıtlardaki farklılığın Enerji Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca incelenmesi gerekirse soruşturulması istemini içeren bir başvuru yaptı. Komisyon üyesi milletvekillerinin oylarına sunulan başvuru, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Kaynak: Birgun.net