NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

AKP iktidarları döneminde “yandaş şirketlere kamu kaynaklarını peşkeş çekme” aracı olduğu iddiasıyla eleştirilen ihale sisteminde değişikliğe gidiliyor. Torba Yasa Tasarısı ile hükümet, üç yıl için yapılan ihaleyi kazanan şirketlerden 15 yıl süreyle mal ve hizmet alımına izin vermeye yetkili olacak.

Daha önce güvenlik paketinin görüşmeleri sırasında gündeme gelen ancak tartışmalar sonunda yasalaşmayan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün elektronik haberleşme için istediği ihale süresini uzatma istemi Torba Yasa Tasarısı’nın içinde komisyondan geçirildi.

‘Mali yükü azaltma’ gerekçesi
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda yapılan değişikliğe, “Kamu idarelerinin yerine getirdiği faaliyetlerin güvenilir, hızlı, kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için internet ve data hizmeti sağlayıcıları ile teknik altyapı kurulum, bakım ve yedekleme ile ilgili alımların gelecek yıllara yaygın yüklenme suretiyle gerçekleştirilmesi ve böylelikle mali yükün de azaltılması’’ gerekçe olarak gösterildi. Ancak maddeye eklenen bir fıkrayla süre uzatma yetkisi kamunun tüm alımlarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Mal ve hizmet alımlarının tek yıla yüklenmesinin maliyetleri artırdığı ileri sürülerek, “İhtiyaçlar belirdiğinde, sürekli olarak Kanun değişikliği yapmak yerine, birden fazla yıla yaygın olması zorunluluğu bulunan veya ekonomik olan diğer mal ve hizmet alımlarını yüklenme süresi 3 yılı geçmemek üzere belirleme ve belirlenen süreleri beş katına kadar artırma konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi amaçlanmaktadır’’ denildi.

Emniyet’in talebi
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Kanunlar ve Parlamento İlişkileri Daire Başkanı Uğur Sancarbaba, komisyonda yaptığı açıklamada, bütçesinde ödeneği bulunması ve Maliye Bakanlığının da uygun görüş vermesi durumunda gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebildiğini, bununla ilgili sürekli düzenleme yapıldığını ve kapsamın da devamlı genişlediğini ifade etti.

Özellikle, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün elektronik haberleşme hizmetleri, ÖSYM Başkanlığı’nın sınav hizmetlerinde sınav güvenliğiyle ilgili talepleri olduğunu anlatan Sancarbaba, şunları söyledi:

“Diğer kamu idarelerinin de talepleri vardı. Bunlar Bakanlığımızca uygun görülmüştü. Daha önce güvenlik paketinde, aslında İçişleri Komisyonu’ndan geçip Genel Kurul’a kadar gelmiş, fakat kanunlaşamamıştı. Bu yasama yılında yine Millî Eğitim Komisyonunda tartışıldı, Genel Kurul’a geldi ama işin aciliyetine binaen aynı maddeyi tekrar Plan ve Bütçe Komisyonunun gündemine getirmek durumunda kaldık. Ayrıca, gelen maddede Bakanlar Kurulu’na bir yetki veriliyor ve bundan sonra ihtiyaç olması halinde ekonomik olduğuna karar verilen hizmet alımlarında Bakanlar Kurulu’nun yetki kullanması yönünde düzenleme yapılmaktadır.”

İhale garantisi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Aykut Erdoğdu, BirGün’e, ‘’Kıyak’’ olarak nitelediği düzenleme ile devletin şirketlere 15 yıllık alım garantisi vereceğini söyledi. Bununla AKP iktidarları döneminde yozlaşan ihale sisteminin daha bozulacağını kaydeden Erdoğdu, ‘’Devlet üç yıldan daha fazla süreyle alım taahhüdüne giremiyordu. Bununla bir kez ihale yapılacak, 15 yıl süreyle alım yoluna gidilecek’’ dedi.

Kaynak: Birgun.net