ELÇİN YILDIRAL [email protected] @elcinyildiral

Şırnak Cizre’de Cudi Mahallesi’nde bir evin bodrum katında yaşam mücadelesi veren 28 yaralıdan biri daha yaşamını yitirdi. Sekiz günde 6 kişinin hayatını kaybettiği bodrum katında şu anda 22 kişi yaralı halde kurtarılmayı bekliyor. Son olarak bodrum katındaki Ferhat Karaduman’ın şuurunu kaybettiği, Veli Çiçek’in de durumunun ağırlaştığı bildirildi. HDP’li vekillerin yaralılar için girişimleri ise hâlâ sonuç vermedi.

Hükümetin yeteri kadar sorumluluk almadığının altını çizen HDP’li vekiller, ambulansların mahalleye girişlerini engelleyen ‘başka bir unsur’a da dikkat çekiyor. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Asker, kolluk kim varsa onlar engel oluyor” derken, HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, “Hiçbir mercii dinlemeyen bir güç var” şeklinde konuştu.

‘Tek sorumlu hükümet’
Yaralıların hastaneye kaldırılması için 4 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, önceki gün ambulansların 11 kez mahalleye girmek için teşebbüste bulunduğunu, ancak askeri güçlerin buna engel olduğunu söyledi. Beştaş, “Burada yerel bir direnç olduğunu gözlemliyoruz, bu çok açık! Oradaki kolluk güçleri, asker kim varsa engel oluyor. Bilmediğimiz bir şey var aralarında, ama hükümet bu işin tek sorumlusu ve çözmek mecburiyetinde” sözleriyle aktardı. Yaralıların durumuna ilişkin İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Başbakan ile görüştüklerini ifade eden Beştaş, “Bize bu işin çözüleceğine dair söz verildi. Bu sözün üzerinden 3 gün geçti” diye konuştu. 112 ambulanslarının hiçbir şekilde alana gitmediğine, bu yöndeki haberlerin gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Beştaş, “112 ambulansları ne gidiyorlar ne de böyle bir talimat var. Mahalleye gönderilen ambulanslar belediyeye ait ambulanslardır” sözleriyle Sağlık Bakanı’nın açıklamasının doğru olmadığını dile getirdi. Hükümete, yaralılar için yaşam koridoru oluşturulabileceği önerisini sunduklarını aktaran Beştaş, “HDP’li vekiller olarak biz yaralıları taşımaya hazırız” dedi.

‘Cihan ambulansa yürürken öldürüldü’
Beştaş, Sağlık Bakanı’nın ilk günden beri yaralıların ambulansa yürümesini istediğini ifade ederek, “Yaralılar yürüyebilecek durumda değil. Her gün bir kişi öldü. 7 günde 6 kişi yaşamını yitirdi. Bu da ağır yaralı olduklarını gösteriyor. Ayrıca Cihan Karaman’ı hatırlatmak isterim; Cihan, ambulansa yürürken öldürüldü. Böyle bir tablo var” şeklinde konuştu. Bu sorun çözülmezse açlık grevini büyüteceklerini söyleyen Beştaş son olarak, milletvekillerinin açlık grevine girdiği bir ortamda artık hangi sözü söylemek gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘Binanın etrafı sarılmış’
Cizre’de bulunan Faysal Sarıyıldız da, yaralılardan gelen son mesajı paylaştı. Mesajda, “Bodrum katındaki pencerelerden ayaklarını görebiliyoruz, tankın namlusunu görebiliyoruz. Bizi ölüme terk ettiler, biz de artık mesaj atacak durumda değiliz; çünkü bitkiniz” denildi.

Sarıyıldız, “Sözüm ona Bakanlığın izniyle ambulanslar binaya 100 metre kadar yaklaştı. Ancak daha sonra ilerlemelerine izin verilmedi. Hiçbir merci dinlemeyen bir operasyonel güç var burada. İnsanlara en feci ölümü yaşatmak isteyen bir güç bu. Binanın etrafı sarılmış durumda.. Muhtemelen, bu güçlere, Genelkurmay’a, ‘gidin nasıl bitirseniz bitirin!’ talimatı verilmiş. Binanın sadece birkaç metre ötesindeyiz. Ve tankların topların sesini duyabiliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net