HABER MERKEZİ

Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden tam 17 yıl geçti. Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999’daki depremin üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen depremden gerekli dersler çıkarılabilmiş değil. Sadece İstanbul’da toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerden 300’ü imara açıldı ve üzerlerine alışveriş merkezleri, rezidanslar ve gökdelenler inşa edildi. Acil ulaşım yolları ise otoparka dönüşmüş durumda.

Tek toplanma merkezi mezarlıklar

İstanbul’da olası bir deprem için belirlenen toplanma yerlerinin imara açıldığına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Depremden sonra tek toplanma merkezi olarak mezarlıklar kaldı” dedi. Şeker, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depreminin ardından toplanma alanları olarak belirlenen yerlerin bina ve AVM’lerle doldurulduğunu ve yalnızca mezarlıkların boş kaldığını belirtti.

Türkiye’de yapı stokunun yaşanan depremlere hazır olmadığını söyleyen Şeker, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “İstanbul önemli bir deprem kuşağının ortasında yer alıyor. Ortalama 250 yılda bir gerçekleşen büyük deprem geliyor. İstanbul’u ve ülkeyi yönetenler bu büyük deprem gerçeğinin farkında değil. Toplumsal hafızanın unutkanlık katsayısına güvenen sorumlular, önlem alma konusunda üzerlerine düşeni yapmıyorlar” dedi.


Şeker, Türkiye’nin deprem riskinin en ciddi yaşanan ülkelerin başında geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bunu herkes bilirken, herhangi bir önlem, geleceğe dönük planlama neden yapılmaz? 17 Ağustos depreminden sonra kurulan deprem fonu ne oldu? Bu fonda 17 yılda ne kadar para toplandı? İnsanların depremlerden sonra toplanmaları, acil ihtiyaçların görülmesi, barınabilmeleri için oluşturulan 470 deprem toplanma alanının 300’ü AVM ve Gökdelene dönüştürüldü. 15 milyon İstanbullunun toplanabileceği alan kalmadı. Peki, İstanbullu ne yapacak? İlan edilen acil ulaşım yolları İSPARK aracılığıyla otopark haline getirilmiştir. İstanbul’un trafik sorunu deprem sonrası müdahaleyi imkansız kılacak durumdadır ve maalesef depremden ders çıkartılmamıştır.”

Yandaşa peşkeş çektiler

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da olası bir deprem sonrası toplanma alanları olarak belirlenen bölgelerin daha sonra belirsiz sebeplerle imara açılarak yapılaşmasına değindi. Yarkadaş imara açılan toplanma alanlarını ve bu alanlara yapılan lüks inşaatları sıraladı. Yarkadaş’ın sıraladığı yapılar içerisinde Gülen Cemaatine ait olan ancak sonrasında kayyumun el koyduğu Zaman gazetesinin binası da bulunuyor. Yarkadaş, bu binanın toplanma alanı olup olmadığını hükümete daha önce soru önergesi olarak sorduğunu ama cevap alamadığını belirtti.

Rant uğruna tehlike göze alınıyor

Yarkadaş, acil bir durumda toplanma alanı olarak gösterilip daha sonra imara açılan alanları şöyle sıraladı: Ali Sami Yen (Şişli), Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler) Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş).

Kaynak: Birgun.net