Bugün basına yansıyan uzman raporuna göre Topkapı Sarayı Müzesi 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacak durumda. Hazinelerin sergilendiği Fatih Köşkü’nün bodrum katındaki taşıyıcı duvarlarda ortaya çıkan hasarın, çatlak boyutunu aşarak "ayrık ve yarık" seviyelerine geldiği belirtiliyor...

Hürriyet'te Ömer Erbil imzasıyla yayınlanan habere göre 13 Mayıs 2016 tarihli uzman raporunda, “Çalışma yapılan söz konusu mahallerde raspa sonrası ortaya çıkan deformasyonların büyüklüğü çatlak boyutunu aşarak ayrık ve yarık seviyelerine geldiği gözlemlenmiştir” denildi.

Geçtiğimiz nisan ayının başında Gülhane Parkı’nın denize bakan kısmında çay bahçesinin duvarı göçmüştü.

O tarihte müze yetkilileri yaptıkları açıklamada “Aynı aks üzerinde bulunan Konyalı Restoran’ın duvarının da çöktüğünü, sarayın denize bakan yamacında risk incelemesi yapacaklarını” duyurmuşlardı.İncelemede çöken duvarlarla aynı paralelde bulunan Fatih Köşkü’nün bodrumlarında da deformasyonların başladığı tespit edildi.

Haberde aktarılan bilgiye göre duvarlarda küçük kılcal çatlaklar gibi duran sıvalar kaldırdıklarında, altından büyük yarıklarla karşılaşıldı.

Hatta bazı taşıyıcı duvarlarda oluşan boşluklar neredeyse dışarıyı gösterecek boyutlardaydı. Durum Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir raporla bildirilerek derhal hazine bölümünün ziyarete kapatılması istendi.

Koruma Kurulu’nun izniyle yapılan incelemelerde 1940-1960 yıllarında yapılan kubbe ve tavanların betonla kaplanmasının binaya ağır yük getirdiği vurgulanıyor.

Yetkililer sarayın 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağını, vakit geçirmeden müdahale gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Acil müdahale için önce zemin etüdü yapılacağı ve ardından zemin sağlamlaştırmasına geçileceği aktarılıyor.

Kaynak: Birgun.net