BURCU CANSU - [email protected]

Trabzon’un Tonya ve Düzköy ilçelerinin tam ortasında bulunan Çayırbağı Beldesi’nin simgesi Şahinkaya Dağı, EMBA Yönetimi tarafından kurulmak istenen Çimento Fabrikası ve taş ocakları ile yerle bir edilmek istendi. Doğa harikası Şahinkaya Dağı, Çimento Fabrikası’nda ham madde olarak kullanılmak istendi. Bölge halkı Çimento Fabrikasının zehirli dumanlarıyla kanser olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak ve yaşam alanlarının talan edilmemesi için 2012’den bu yana dillere destan bir direniş sergiledi. Öncülüğünü Tonyalı kadınların üstlendiği direniş zaferle sonuçlandı.

Tonya Asliye Hukuk Mahkemesinin EMBA Şirketi’nin Çimento Fabrikası yapımı için aldığı Livaloba arazisi tapusu iptal kararı, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Bu karar ile çimento fabrikası ve taş ocakları projesi tamamen iptal edildi.

Tonya Çevre Platformu Avukatı Nedim Şenol Çelik ve Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu BirGün’e konuşarak kararı değerlendirdi.

Tapu iptal edildi
Av. Nedim Çelik: “Bu karar ile çimento fabrikasının yapılmasının alt yapısı ortadan kalkmıştı” dedi. Çelik, Çimento Fabrikası yapmayı planlayan EMBA’nın Livaloba arazisini Tonya Belediyesi’nden satın alma işleminin iptalinin de davanın ikinci aşaması olduğunu söyledi. Livaloba’nın mera ve ormanlık alan olduğu gerekçesi ile özel mülkiyet olamayacağına dair dava açtık ve tapunun iptalini istedik. Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi EMBA’nın tapusunu iptal ederek, ‘Bu arazi orman niteliğindedir alamazsın’ demişti. EMBA bu kararı temyiz etmişti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını onayladı. EMBA şirketinin tapusu da iptal edildi. Belediyece satılan arazinin bedeli olan 1 milyon 384 bin lira, satış sırasında yapılan sözleşmeye göre 36 ay taksitle geri ödenecek.” Bu karar ile Çimento Fabrikası’nın ve taş ocaklarının tamamen rafa kaldırıldığını kaydeden Çelik, “Bölge halkına ciddi zarar verecek, yayla turizmini, tarımsal üretimi kökünden baltalayacak, endemik bitkilerin zarar görmesine neden olacak, koruma altındaki hayvan ve bitkilere zarar verecek projenin iptali, haklı olduğumuzu hukuk alanında da tescil etti”.

“Bu zafer kadınların”
Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu: “Uzun süreli sabırla örülmüş bir mücadelenin böyle sonuçlanması bizi de gururlandırdı. 2012’den bu yana verilen mücadelemiz zaferle sonuçlandı. Bu mücadele eden bir halkın nerelere sahip olabileceğinin bir göstergesidir. Kadınların bu zaferde çok büyük emeği var. İnsanlara da bir güven geldi. ‘Devlettir yapar’ mantığı artık Tonya’da sökmüyor. Yanlış yaparsa yapamaz. Bunu da ispat etmiş olduk. Bu zaferin Artvin Cerattepe mücadelemize de yansıyacağını düşünüyoruz.”

Kaynak: Birgun.net