HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

AKP iktidarlarının beş bin yıl önce uygulanan ve vücut kesilerek kan akıtılması yoluyla yapılan ‘’Hacamat’’a dönüş planlarının ardından Hadis-Der de toplu hacamat etkinliği düzenlemeye hazırlanıyor. 2011 yılında Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından da önerilen, ertesi yıl Emine Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun da katıldığı organizasyonla duyurulan ‘’Hacamat’’a doktorlar karşı çıkıyor.

Belirli günlerde şifa saçıyormuş

Derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın akıtılması ya da kabartılan bölgenin küçük kesikler açacak bir makine ile kesilmesi yöntemiyle yapılan hacamat için Hadis Der Suriye sınırındaki illerin yerel gazetelerine ilanlar verdi.

İlanlarda modern tıbbın karşı çıktığı hacamatın ‘’şifa saçtığı’’ öne sürülürken, artık kullanılmayan “Kameri” takvime göre hacamatın ayın 15’inde 17’sinde, 19’unda ve 21’inde yapılması gerektiği ifade edildi.

Toplu hacamat organizasyonu için çağrı yapılan afişte de hadislere yer verildi. Afişlerde, “Cabir bin Abdullah başı bir bezle örtülmüş olarak geldi ve şöyle dedi: Hacamat yaptırmadan buradan ayrılmam! Çünkü Rasulullah’tan işittim, şöyle buyurdu: Hacamatta şifa vardır” denildi.

Üç kafaya üç sırta

BirGün’e organizasyonun detaylarını anlatan Hadis-Der yetkilisi, 25-27-29 Nisan tarihlerinde Antep’te yapılacak Hacamat organizasyonunun ‘’sünnet’’ olduğu için kafanın üç tarafına sırtın üç tarafına yapılacağını, kişi başı kırk lira ücret alınacağını anlattı. Organizasyon yetkilisi ayrıca bu bölgeler dışında istenirse vücudun diğer bölümlerine de hacamat yapılabileceğini söyledi.

‘’İtibar etmeyin’’

2012 yılında İstanbul’da Emine Erdoğan ve Sare Davutoğlu’nun girişimleri ile yapılan hacamat etkinliği hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Tabip Odası, bu işlemin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmayan, faydasız ve kimi zaman zararlı bir model olduğu için yüz yıl önce terk edildiğini ifade etti. İstanbul Tabip Odası’nın yaptığı açıklamada hacamat hakkında şöyle denildi:

“Tıp tarafından terk edilmiş bir takım uygulamaların, her derde deva denilerek yeniden canlandırılmaya hatta dayatılmaya çalışılması, halkın aklına, sağlığına ve tıbbın bilimsel niteliğine yönelik bir saldırıdır. Halkın sağlığı ile oynamak pahasına, alternatif tıp adı altında pazarlanmaya çalışılan çağdışı uygulamalarla bir yandan sağlık alanını bilimsellikten kopartarak dinselleştirmenin, diğer yandan da cepleri doldurmanın hedeflendiği açıktır. Tıp her geçen gün yeni bilimsel çalışma ve buluşlarla hızla ilerlerken, geleneksel tıp adı altında bilimdışı, sözde tedavi edici uygulamaların meşrulaştırılması girişimleri aynı zamanda iktidarın sağlık emekçilerini ve halkın cebini “hacamat” eden Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan güç almaktadır. İstanbul Tabip Odası olarak sağlık alanındaki tüm bilimdışı uygulamalara, bunların meşru gösterilip desteklenmesine karşı durduğumuzu ve tıp mesleğinin bilimsel niteliğini kararlılıkla savunacağımızı bildirir, halkımızı çağdışı, gerici sağlık uygulamalarına itibar etmemeye çağırırız.”

Kaynak: Birgun.net