Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararının ardından tahliye edilen Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Karar cezaevindeki tutuklu ve hükümlü 30 meslektaşımız açısından da bir umuttur. Türkiye'de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde son 10 yıldır ağır bir biçimde süren olağanüstü halin kaldırılmasına dönük bir adımdır." denildi.

TGC'nin konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Anayasa Mahkemesi meslektaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına neden olan haberin casusluk değil gazetecilik faaliyeti olduğuna karar vermiştir. Haber bu tarafıyla tarihi bir karardır.

Anayasa Mahkemesi Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından kararını verirken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kriterlerini uygulamıştır. Karar cezaevindeki tutuklu ve hükümlü 30 meslektaşımız açısından da bir umuttur. Türkiye'de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde son 10 yıldır ağır bir biçimde süren olağanüstü halin kaldırılmasına dönük bir adımdır. Yargının baskıyla iktidar aygıtı olarak kullanılmadan görevini yaptığı zaman toplumsal vicdanı da rahatlatacağının örneğidir.

Anayasa Mahkemesi kararının siyasetçilere gazetecilik faaliyetinin halkın haber alma hakkı için yapılan bir meslek olduğunu, casusluk ya da terörizmle ilişkilendirilemeyeceğini kalıcı bir biçimde hatırlatmasını diliyoruz."


Kaynak: Birgun.net