[email protected]
@yasaraydinnn

‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ son dakikada AKP’li vekillerin imzası ile teklife dönüştürülerek komisyondan geçti. Elektrik piyasasında kayıp kaçaktan ÇED muafiyetine kadar birçok düzenlemenin yer aldığı kanun değişikiliğinin önümüzdeki hafta Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılında iptal ettiği, özelleştirilen bütün termik santralların 2020 yılına kadar çevre mevzuatından muaf tutulması yönündeki hükümleri de barındıran Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki değişiklikler neler getirecek? AKP neden şimdi böyle bir değişikliğe ihtiyaç duydu?

Komisyon çalışmalarını başından beri takip eden CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yasanın tam bir oldu bitti mantığı ile hazırlandığını söylüyor. Arslan, AKP hükümetinin nükleer enerjinin yasal altyapısına dair hiçbir adım atmadığına dikkat çekerek, “Hükümet, bazı kanunlardaki hükümlerde istisnalar yaratmak suretiyle nükleer enerjiye geçit yolu aramakta, kapsamlı bir enerji haritası üzerinden uzun soluklu projelere ise yeterince yönelmemekte, nükleer enerji tesislerinin yükseleceği çevre halkının haklı direnişini ve yerinde uyarılarını yeterince anlayamamaktadır” diyor.

Kayıp kaçak yeniden tüketiciye yüklendi

Arslan, tüm itirazlarına rağmen bu düzenleme ile kayıp-kaçak bedellerinin yeniden tüketiciye yüklendiğini söylüyor. Arslan, “Meclis’e sunulan yasa tasarısında kayıp-kaçak bedellerinin faturaya yansıtılması, bunun yanında sayaç okuma bedeli, yatırım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli ve dağıtım bedelinin de tüketiciye ödetileceğine dair yasal düzenleme öngörülmüştür. Bu yolla, dağıtım tarifelerine teknik ve teknik olmayan kayıplar eklendiği gibi, “kesme-bağlama hizmeti”, “sayaç okuma hizmeti”, “aktif enerji maliyeti”, “faturalama”, “müşteri hizmeti maliyeti” adı altında, elektriklerin kesilmesi ve yeniden bağlanması, sayaç okuma hizmetleri vb işlemlerde şirketin asli hizmet olarak karşılaması gereken süreçler için ek ücret alınmasının yolu da açılmaktadır” diye anlatıyor.

Komisyon üyelerinin haberi yok

Arslan’ın dikkat çektiği bir başka konu da AKP kadrolarının, imza attıkları kanun teklifinin içeriğinden haberi olmaması. Arslan “Yasa teklifi, işleyişini değişitreceği her bir enerji alanı için ilgili komisyonlarda kapsamlı biçimde tartışılmadan, düzenleyici etki analizleri Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre Komisyonu’nun da katkılarıyla gözden geçirilmeden tartışıldı. Komisyondaki vekillerin bile haberi yok. Bakanlık bürokratlarının belirleyiciğinde sonuçlandı” diye konuştu.

*****

Albayrak-Davutoğlu gerilimi mi?

» 24. Yasama Dönemi’nde, TBMM’ye sevk edilerek ihtisas komisyonlarında görüşülen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 15 maddelik bir torba yasa niteliğindeydi. Ancak yasama dönemi içinde kanunlaşamadan kadük oldu. Yeni yasama döneminde bir kez daha tasarı halinde komisyona sunuldu. Ama son dakikada AKP’li Nureddin Nebati ve 7 Milletvekili’nin imzası ile 15 maddelik tasarıya ek istenen teklif yapıldı. Komisyon Başkanı, tüm kuralları hiçe sayarak toplantıya 30 saat kala 27 maddelik yeni teklifi dağıttı. Kapağında ve tüm içereğinde TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yazan metin ne hikmetse milletvekillerinin teklifi olarak getirildi. Kulislerde bu durum her hali ile Albayrak’ın hazırlatmış olduğu belli olan bu düzenlemeye, “Davutoğlu imza atmak istemedi” olarak yorumlandı. Bir başka iddia ise enerji lobilerinin mücadelesi sonucu son dakika değişiklikler yine Albayrak iradesi ile getirldiği biçiminde.

*****

Yasada neler var?

» Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile AKP, nükleer tesisi kurmak için kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara girilmesinin önünü açacak!

» AKP wwwwmahkeme kararının önünü tıkamak için yasa çıkarma telaşına girdi, kayıp-kaçaklar geri ödenmeyecek. Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile AKP, kayıp-kaçağa dava açmanın önüne geçecek, 33 milyar TL’lik kayıp-kaçak vatandaşa geri ödenmeyecek. Kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için açılan davalarda da sonuç alma yolunu yasayla kapatıyor.

» Çevre mevzuatına tümüyle aykırı büyük yapılaşmalara 2019 yılına kadar cezadan muafiyet getirilecek.

» Dağıtım şirketlerinin yatırım harcamalarını, tüm kayıp-kaçak bedellerini faturalarımıza yükleyecek. Faturalardaki “TRT Katılım Payı”nın kaldırılmasına karşı çıkıldı,vatandaşın 800 milyon lirası alındı.

» Nükleer enerji için çevre talanına imza atıyor; kıyı ve imar, çevre mevzuatına istisna getiriyor.

» Alışkanlık haline getirdiği “acele kamulaştırma” kararlarını genişletiyor, mağduriyeti katlıyor.

AYM kararı baypas edildi

» Yasa teklifinde “Bu süre zarfında ve önceki dönemlere ilişkin olarak, EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarında ve 4046 sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerinde, bunların özelleştirilmeleri halinde de geçerli olmak üzere, elektrik üretim faaliyeti durdurulamaz, idari para cezası uygulanmaz” denilerek, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı baypas edildi. 31/12/2019 tarihine kadar mevzuata uymayan işletmelerin elektrik üretim faaliyetinin durdurulmasının ve idari para cezası uygulanmasının da hukuken önüne geçilmiş oldu.

Kaynak: Birgun.net