Sevkan UZEL​

Kopenhag Üniversitesi araştırmacıları, bitkilerin güneş ışığı kullanarak büyümelerini ve oksijen üretmelerini sağlayan fotosentez sürecini tersine çevirmeyi başardı. Ters Fotosentez adı verilen bu süreçte, güneş ışığı tıpkı fotosentezde olduğu gibi klorofil molekülünde depolanıyor. Ardından monooksijenaz adlı doğal enzimler ekleniyor. Bu enzimler, güneş enerjisinin bitki biyokütlesini parçalamaya başlamasını ve bu süreçte kimyasallar ile enerji üretmesini sağlıyor.

"Hep burnumuzun dibindeydi ama hiçbirimiz fark edemedik: Güneş sayesinde gerçekleşen fotosentez sadece bitkilerin büyümesini sağlamakla kalmıyor, aynı ilkeler bitki malzemesinin parçalanarak kimyasal maddelerin açığa çıkarılması için de uygulanabilir,” şeklinde açıklıyor ekipten Claus Felby.

Ters fotosentez temelde gerçekten de fotosentez sürecinin tam tersi. Ekibin bir diğer üyesi olan Klaus Benedikt Møllers şöyle anlatıyor: "Ters fotosentez terimini kullanıyoruz, çünkü enzimler atmosferik oksijeni ve Güneş'in ışınlarını kullanarak karbon bağlarını kırıp dönüşüme uğratıyor. Fotosentezde ise bitkiler büyürken oksijen üretilir." Ters fotosentezin ileride endüstriyel bir devrim yaratması olası görünüyor.

Kaynak: Birgun.net