İstanbul Avcılar Belediyesi’nde sendikalı oldukları için işten atılan 32 temizlik işçisi, 14 gündür direnişte. İşçilerin sendikalı, güvenceli çalışmak istediklerini için atıldıklarını vurgulayan Belediye-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, üyelerine dönük baskıların devam ettiğini söyledi.

Özdemir’in verdiği bilgilere göre, CHP’li Avcılar Belediyesi’nde Tomurcuk İnşaat adlı taşeron firmaya bağlı çalışan temizlik işçileri, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması, kötü koşullarda çalışmaları vb nedenlerle, belediyede 32 yıldır örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’na üye olma kararı aldı. 600’den fazla işçinin çalıştığı firmada 200’ün üzerinde işçi sendikalı oldu. Bunu duyan belediye yönetimi işçilere baskı uygulamaya başladı.

‘İşçiler sorgu odalarında ihbarcılığa zorlandı’
Sendikalaştıklarının duyulmasının ardından işçilerin tek tek odalara çekilerek ‘çapraz sorguya’ maruz bırakıldığını belirten Özdemir, “İşçiler bu odalarda birbirlerini ihbar etmeye ve sendikadan istifaya zorlandı. En sonunda da işten atmalara başladılar. 32 arkadaşımız ‘yüz kızartıcı suç işledikleri’ iddiasıyla 25/2 maddesinden işten atıldı. Tazminatlarını alamadılar, işsizlik ödeneğinden da yararlanamıyorlar. Ne suç işlemiş bu işçiler? Araçlara zarar mı vermişler, hırsızlık mı yapmışlar? 32 işçinin birden böyle bir suç işlemesinin olanağı var mı? Arkadaşlarımız anayasal haklarını kullanarak sendikalı oldukları için atıldılar” dedi.



‘Elleriyle çöp boşaltıyorlar’
Belediyede 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası da dâhil olmak üzere, iş yasalarının uygulanmadığını anlatan Özdemir, “İşçiler çöp konteynerlerini elleriyle boşaltıyor. Kazalar yaşanıyor. Yakın zamanda bir arkadaşımızın parmağı koptu. Kıdem tazminatı ve izin hakkı kullanmamaları için işçiler bir yılı doldurmadan işten çıkarılıyor. İş güvenceleri yok. Bu nedenle sendikalı oldular, ama bu belediyenin işine gelmedi” diye konuştu.

Somut bir adım yok
Belediyede çalışan üyelerine dönük baskıların sürdüğünü de kaydeden Özdemir, buna karşın toplusözleşme yetkisi için gerekli çoğunluğu sağladıklarını dile getirdi. Direnişe başlamalarının ardından CHP il, ilçe ve genel merkez temsilcileriyle zaman zaman görüştüklerini söyleyen Özdemir, henüz sorunun çözümü için somut bir adım görmediklerini, işçiler işe geri alınıncaya dek direnişlerinin süreceğini ifade etti.

Kaynak: Birgun.net