Her ayın bir günü Ruanda’nın başkenti Kigalide arabalar yasaklanıyor, caddeler çocuklara kalıyor

Ruanda’nın başkenti Kigali’de cadde ve sokaklarda araçlara bir günlüğüne yasak konuldu. Sokaklar yürüyen, koşan, spor yapanlarla doldu.Kigali, dünyadaki birçok şehirde denenen ‘araçsız gün denemesi’ kapsamında küresel yayalaştırma hareketine katıldı. Umuganda’da her ayın son cumartesi günü 18-65 yaş arasındaki herkes sokakları temizlemeye yardımcı oluyorlar. Kentte ayrıca plastik torba kullanımı da yasaklandı. İki yıl önce şiddetli bir soykırım yaşamış bir ülke için temiz ve güvenli şehir olma çalışmaları oldukça başarılı dönüşümler olarak yansıyor.

Otomobiller yaşama tehdit!

Günümüzde yaygın olarak otomobillerin kullanımı sonucunda çevre kirliliği ve dolayısıyla sağılığımız tehdit altına giriyor. Otomobiller ayrıca çevreyi kirletirken diğer canlıların sağlığını olumsuz etkiliyor.

Otomobillerin ortaya çıkardığı hava kirliliği insan sağlığını direkt etkileyen en yaygın olan çevre kirlenmesidir. Endüstriyel kaynaklı birçok toksik kirletici içermektedir. Özellikle yanma işlemleri sırasında açığa çıkan emisyonlar oldukça önemli toksik etki göstermektedir. Yanmanın tam gerçekleşmemesi sonucu çevreye zararlı gazlar açığa çıkmakta ve çevreyi kirletmekte dolayısıyla insan sağlığını etkilemektedir. Otomobillerde egzoz emisyonları içerisinde bulunan kirleticiler, otomobil kullanımın artması ile her geçen gün çevreyi daha da kirletiyor ve insan sağlığını bozuyor.

Benzin ve dizel taşıtların çıkardığı egzoz gazlarında bulunan zararlı maddelerin özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı merkezlerde çevreye ve insan sağlığına verdiği ve vereceği zararlar oldukça fazla. Genellikle kent merkezlerindeki karbonmonoksit emisyonlarının yüzde 70-90’ından, azotoksit emisyonlarının yüzde 40-70’inden, hidrokarbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 50’sinden ve şehir bazında kurşun emisyonlarının yüzde 100’ünden özellikle otomobiller sorumlu sayılıyor.

Kaynak: Birgun.net