Ömür Şahin Keyif - Washington @omursahin

Kampanyasını ırkçılık, cinsiyetçilik ve yabancı düşmanlığı üzerine kuran Donald Trump, Cumhuriyetçi oyların yüzde 53,2’sini aldığı Indiana önseçiminin ardından, resmen olmasa da Cumhuriyetçilerin Başkan adaylığını garantiledi. Teksas Senatörü Ted Cruz uğradığı hezimetin ardından, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Trump’ın karşısında, yarışın zayıf halkası Ohio Valisi John Kasich kaldı.

Kendisi de bir Evanjelik Hristiyan olan Cruz’un Evanjelik Hristiyanlar’ın çoğunlukta olduğu bu eyalette başarılı olabileceği düşünülüyordu. Geçen hafta gidilen, Cruz-Kasich ittifakına göre Indiana’da Kasich taraftarları da eyalette güçlü olan Cruz’a oy verdi. Seçim öncesi ‘Never Trump’ (Trump asla) hareketi sosyal medyada hareketlilik yarattı. Öte yandan Vali Mike Pence, Cruz’a destek verdi. Hiçbiri işe yaramadı. Cruz, oyların yüzde 36,6’sını alabildi.

Ceisler: Trump’ı kimse reddedemez!
Indiana seçiminin ortaya koyduğu verilerden biri ise Trump’a karşı Cumhuriyetçi Parti’nin içinden gelen muhalefete rağmen, parti tabanının gerçekte kimi istediği. Sonucu BirGün’e değerlendiren Kampanya Stratejisti Larry Ceisler’e göre Evanjelik Hristiyanların çoğunlukta olduğu bu oldukça muhafazakâr eyalette, Cruz’un kazanamamış olması, Cumhuriyetçi Parti’nin tercihini net şekilde ortaya koyuyor. Ceisler’e göre, bu zaferden sonra kimse Donald Trump’ın adaylığını reddedemez!

Seçim öncesi adayların tonu ise iyice sertleşmişti. Trump, Cruz’un babasının John F. Kennedy suikastıyla ilgisi olduğunu iddia etmiş, Cruz da Trump’a “patalojik bir yalancı” diye seslenmişti. Ancak sonuç karşısında ne adaylıktan çekilen Cruz ne de zafer konuşması yapan Trump’ta sabahki hallerinden eser vardı. Artık Cruz’un seçmenine de ihtiyacı olan Trump, Cruz için “sıkı rakip, zeki adam” gibi sıfatları uygun gördü.

Trump son 30 yıl içinde kadınlar ve azınlıkların en az desteklediği aday. Hispanik nüfusun yüzde 80’i, kadınların ise yüzde 60’ı emlak devini istemiyor. ‘Değişim’ isteyen Cumhuriyetçiler ise 1980’lerde renkli dergilerin dedikodu köşelerinden ve televizyon programlarından takip ettikleri emlak devine, bugün oy veriyor.

***

Rüzgâr Sanders’ten yana döner mi?
‘Kaybetti’ denilen Vermont Senatörü Bernie Sanders (yüzde 52,4), eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a (yüzde 47,6) karşı kazandı. Ancak hâla Clinton, 300 delege önde. Bu zaferin genel tabloyu değiştirmeyeceği ifade edilse de Sanders’e göre seçim yarışının 18’inci zaferi olan Indiana, bundan sonra gelecek West Virginia, Kentucky, Oregon ve California önseçimleri için de itici güç olacak ve rüzgârı döndürecek.

Sanders, destekçilerine gönderdiği e-postada, bu zaferin kampanyası için önemini şöyle anlattı: Kazandığımız her zafer politik devrimimiz için olağanüstü önemli. Sadece kazandığımız delegeler için değil aynı zamanda bu ülkenin merkez yönetimine paylaştığımız değerler için savaşmayı asla bırakmayacağımız mesajını veriyor. Savaşmaya devam edeceğiz diyorum. Benimle misiniz?

Anketler, kasım seçimlerinde Sanders’in, Trump karşısında Clinton’dan daha başarılı olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: Birgun.net