Serbay Mansuroğlu / [email protected]

BirGün’ün “Karaman’da 45 öğrenciye tecavüz” başlıklı haberiyle duyurduğu skandal olayın 10 gün boyunca saklanmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

Karaman’da yaşları 8 ile 10 arasında değişen 45 öğrenciye iki dini vakıf yurdunda tecavüz edildiği iddia edildi. Bir çocuğun durumu ailesine anlatması üzerine olay ortaya çıktı. Aile, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılığın gözaltı kararını uygulayan polis ekipleri, 4 Mart Cuma günü okula giderek öğretmeni gözaltına aldı.

Öğretmenin gözaltına alındığını öğrenen yerel internet gazetesi karamaninsesi.com, haberi anında sitesine taşıdı. Haberin internet sitesinde yayınlanmasının üzerinden bir saat geçmeden gazete, Karaman Adliyesi’nden telefonla arandı. Karşıdaki ses haberin yayılmadan derhal kaldırılmasını istedi. Gazete baskılara ve hukuki yaptırımlara karşı haberi kaldırmayı tercih etti. 4 Mart’ta ortaya çıkan olay, ancak 13 Mart tarihinde BirGün’de yayımlanan “45 öğrenciye tecavüz’’ başlıklı haberi üzerine ülke gündemine girebildi.

Karaman’a mal edilemez

Gazetenin imtiyaz sahibi Hüseyin Ülger, “Biz haberi zamanında sitemize yükledik. Ancak bir saat geçmeden adliyeden telefon geldi. Özellikle hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için haberi kaldırdık” dedi. Ölger, avukatlarıyla konuyu konuştuklarını, olayın Karaman’a mal edilemeyeceğini, suçluların cezalandırılması için adli sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Okulunda da gizlediler

Olayın üstünün kapatılmasıyla ilgili gündeme gelen bir başka iddia da, öğretmen Muharrem B.’nin gözaltına alınmak için gelindiği okulunda yaşandı. Öğretmenin neden gözaltına alındığını soranlara, “20 yıl önce bir cinayete karışmış. İfadesine başvurmak üzere gözaltına alındı” yanıtı veriliyor. Sözkonusu iddiaya göre burada da öğretmenin tecavüz gibi ağır bir suçtan gözaltına alındığı açıklanmıyor.

‘Devlet çocukları korumakla yükümlü’

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, tecavüze uğrayan çocuklarla ilgili yaptığı açıklamada, “Devlet, çocuklarımızı her türlü saldırıya karşı korumakla yükümlüdür. Devlet, kendi sorumluluğu altındaki bu çocukların eğitimini, çoğu dini esaslara göre eğitimi şekillendirmek isteyen, eğitimin laik yapısını ve karma eğitim anlayışını yok etmeye çalışan bir kısım tarikatların, Cumhuriyet düşmanı vakıf, dernek veya cemaatlerin eline terk edemez’’ ifadelerini kullandı.

Gizlilik kararının ardından habere yayın yasağı getirildi

Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 çocuğa tecavüz iddiasıyla devam eden soruşturmada gizlilik kararının ardından yayın yasağı getirdi. Başsavcılık, 10 çocukla ilgili soruşturmayı kabul ederken basına yansıyan bilgilerin yanlış olduğunu savundu. Soruşturmanın en kısa sürede tamamlanacağı belirtilen basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Bilinmelidir ki, hukukumuzun en temel ilkelerinden birisi masumiyet ilkesidir. Gerek bu masumiyet ilkesi, gerekse mağdurların yaşlarının küçük olması nedeniyle, ilgili soruşturmada yayın yasağı verilmiştir. Soruşturma en kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. Bu ilkeler doğrultusunda basın ve yayın kuruluşlarımızın bundan sonra daha dikkatli davranacağına inancımız tamdır.’’

Tecavüz edeni değil, haberi yapanı eleştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Mezunları Derneği’ne (KAİMDER) ait öğrenci evlerinde 45 erkek çocuğa tecavüz edildiğine ilişkin haber yapan gazetelere “fasık” (günah olduğunu bilerek günah işlemeye devam eden) dedi.

Önder İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Halit Bekiroğlu’nun Twitter’dan yazdığı, “Fasıktan gelen habere itibar etmeme ilkemizi (ayeti) unutmayalım” mesajına destek veren Hamza Aydoğdu, “Ayeti biliyor iman etmiyoruz; fasıklardan gelen haberlerle her şeye inanıyor öyle amel ediyoruz” diye yazdı.

Kaynak: Birgun.net