BELGİN TEMUR - Pedagog Özel Mavi Aile Danışma Merkezi

Son yaşanan 45 çocuğa tecavüz olayında bir kez daha anlaşıldı ki; çocukların korunmaları, baskı altında tutulmamaları, kendileriyle temas eden kişilerin çocuklarla olan ilişkilerinin anne baba tarafından gözlemleniyor olması gibi hususlar son derece önemli. Bu nedenle de çocukların kendilerine eğitim veren kişiler dahil ilişkide oldukları tüm kişilerle nasıl bir iletişim içinde olmaları gerektiğini onlara öğretmek gerekiyor. Hiç kimsenin hiçbir sebeple çocuğu korkutamayacağı, baskı kuramayacağı ve çocuğun her zaman kendisini koruması için gereken güveni gösterebileceği, tehlikeler karşısında nasıl bir tutum içinde olması gerektiği konusunda çocuklarımızı eğitmemiz gerekiyor.

Araştırmalar çocukların genellikle güvendikleri kişilerin cinsel istismarına uğradıklarını gösteriyor. Bu kişiler maalesef çocuğun çok yakınındaki aile bireyleri, kendinden büyük oyun arkadaşları, komşular ve çocuğun ailesinin “güvenilecek kişiler” listesinde bulunan tüm diğer kişiler olabilmektedir. Hatta maalesef bazen çocuklar anne babalarının istismarına bile maruz kalabilmektedirler. Çocuklar kendilerini koruyacağına inandıkları kişiler tarafından istismara uğradıklarında son derece karmaşık duygular yaşayabilirler ve bazen cinsel anlamda kötüye kullanıldıklarını fark edemeyebilirler. Hele hele aile içinden kişilerin kendilerine sevmeleri ile istismar etmeleri arasındaki farkı anlamaları başlangıçta çok zordur. Fark edip rahatsızlık duymaya başlamaları zaman alabilir.

Böyle bir durumda istismarı konuşmak çocuklar için çok zor olmaktadır. Çeşitli sebeplerle yaşadıkları istismarı anlatamayan ve bu şekilde yıllarca aynı kişi tarafından cinsel istismara maruz kalan çok sayıda çocuk olduğu bilinmektedir. İstismarın daha ilerisi tecavüzdür. İstismarcılar genellikle dış görünüşlerinden anlaşılmazlar. Hatta bazen toplumda son derece saygın kişiler olabilirler. Birçok istismarcının kendi çocuklarını da istismar ettikleri bilinmektedir. Bu kişiler sanılanın aksine, çocuklara karşı şefkatli, ilgili görünürler. Böylece şüphe uyandırmadan çocukla yakın ilişki kurarlar. Bu yolla da kimse farkına varmadan çocuğa rahatça yanaşabilirler. Bunu yaparken de kendilerini ve çocukları, zarar vermediklerine inandırırlar.

Bazen uzun zaman çocuğun güvenini kazanmaya uğraşırlar. Çocuğun çok yakınında ve çok güvendiği biri ise zaten çocuğa olan yakın tavrı dikkat çekmez ve böylece rahatça istismar edebilirler. Bir süre sonra da çeşitli yollarla çocuğun olan biteni gizli tutması için değişik şekillerde baskı uygulamaya başlarlar. Genellikle çocuğu da suçlu hissettirerek, bu suçun bir parçası haline getirerek, açığa çıkarması durumunda kendisinin de suçlu olacağı baskısını yaratırlar. Bunu ortaya çıkarmakla tehdit ederler. İstismarcılar genellikle hedef olarak seçtikleri çocuklara başlangıçta çok ilgi göstererek ya da tehdit ederek yakınlarına çekerler. Her zaman istismar eylemi gizlilikle gerçekleştirilir. Çocuğun çevresindeki kişilerin hiç şüphe etmeyecekleri bir düzenek kurulur. Çocuklar istismarın tekrar etmesi durumunda çeşitli belirtilerle rahatsızlıklarını dile getirirler. İstismarcıya bunu yapmak istemediklerini söyleyebilirler. Ancak istismarcılar ciddi tehditlerle ve korkutmalarla çocukları sindirirler. Genellikle savunmaları kimsenin çocuğa inanmayacağı yönündedir. Aileden biri ise bunu söylemesi durumunda ailenin parçalanacağı ihtimalini dile getirirler ya da söylemesi durumunda ailesinden birilerine zarar vereceği tehdidi gibi korkutmalarla çocukları sindirirler.


Kaynak: Birgun.net