EKONOMİ SERVİSİ

Hükümet ve Saray'ın faizleri indirme isteğine enflasyondaki düşüş eşlik edince Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üzerinde faizlerin üst bandında indirim baskısı artmış durumda. Mayıs ayında tüketici fiyatları (TÜFE) beklentilerden daha düşük, yüzde 0,58'lik artış gösterdi. Yıllık TÜFE ise yüzde 6,58'e kadar düştü. Öte yandan ise liranın zayıf durumu nedeniyle olası bir faiz indiriminin liradaki değer kayıplarını büyüteceği endişesi piyasalarda kendisine yer buluyor. Özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılıp ayrılmayacağının (Brexit) belli olacağı 23 Haziran tarihi öncesinde AB'den ayrılanların kamuoyu anketlerine göre öne geçmesi doların diğer para birimlerine karşı hızla güçlenmesine yol açtı. Türkiye'de yeni hükümetin kurulmasının ardından 2,89'a kadar düşen dolar/TL, Brexit endişelerinin ardından yeniden 2,95 seviyelerine çıkmış durumda.



Beklenti 50 bp indirim
ABD Merkez Bankası Fed'in haziranda faiz artırmamasına Brexit belirsizliğini de eklemesine rağmen TCMB'nin 21 Haziran'da yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan (bp) indirip yüzde 9'a çekmesi bekleniyor. Yüzde 7,5 olan politika faizi ve yüzde 7,25 olan gecelik borçlanma faizinde ise bir değişiklik beklenmiyor. Brexit oylaması Merkez'in yapacağı PPK'den 2 gün sonra yapılacağı için TCMB'nin haziran ayında temkinli duruş göstermesi gerektiği görüşü piyasa tarafından 'makûl' olarak görülüyor.

Büyükler risk almadı
Tüm dünyanın 'endişeyle' beklediği Brexit oylaması öncesi son toplantılarını yapan ABD, Japonya, İngiltere ve İsviçre merkez bankalarının da para politikalarında değişikliğe gitmediğini vurgulamak gerekiyor. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen çarşamba yaptığı açıklamada, Brexit'in karar üzerinde etkili olduğunu belirtmiş ve "uzun dönemde faizlerin nasıl şekilleneceği konusunda emin değiliz" demişti. İsviçre Merkez Bankası Thomas Jordan, Bloomberg'e verdiği röportajda bir türbülans yaşamanın muhtemel olduğunu söyledi. İngiliz Merkez Bankası (BoE) eski üyelerinden Adam Posen da Brexit'le beraber bir sterlin krizinin yaşanacağını ifade etti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da geçen hafta yaptığı açıklamada olası bir türbülans durumuna karşı gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceklerini bildirmişti.

Kaynak: Birgun.net