BİRGÜN - ANKARA

Anayasa Komisyonu’nda tekmeli, yumruklu oturumlar sonucu kabul edilen, milletvekillerine yargı yolunu açacak dokunulmazlık düzenlemesi için TBMM Genel Kurulu’nda ilk tur görüşmeler bugün yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda dokunulmazlık düzenlemesi ile ilgili Anayasa değişikliğini hafta başında olağanüstü toplantı ile görüştürme planı sonuçsuz kalan AKP, teklifin bugün gensoru görüşmelerinin tamamlanmasının ardından ele alınmasını istiyor.

TBMM Genel Kurulu’nun bugün saat 15.00’de başlayacak oturumunda öncelikle HDP’nin, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak. Gensoru ön görüşmesinin yapılması için gerekli olan 10 günlük süre hafta sonu dolduğu için Genel Kurul’da usul tartışması açılması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu’nda öncelikle gensoru ve tüm partilerin gündem önerileri görüşüleceği için, dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliğinin gece yarısına doğru gündeme gelmesi bekleniyor. Anayasa değişikliği için ikinci görüşme ise 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Bu arada AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da dokunulmazlık görüşmelerine katılacağını açıkladı.

CHP’li Gök: Siyaseten ahlaksızlık

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AKP’nin ikinci tur görüşmelerinin yapılacağını duyurduğu 20 Mayıs’ta partisinin Antalya’da milletvekillerinin katılacağı üç günlük kampının başlayacağına dikkati çekerek, bu toplantıyı önceden iktidar grubuna haber verdiklerini anımsattı. Gök, AKP’lilerin görüşme takvimini ilan ettikleri halde kendileriyle son ana kadar temasa geçmediklerini belirterek, “Böyle bir tablo, siyaseten ahlaksızlıktır. Biz bunu her yerde teşhir ederiz. AKP’li yöneticiler şunu bilsinler ki bu Mecliste artık en kolay uluslararası bir anlaşma dahi saatlerce görüşülmeden çıkmaz, çıkamaz. Bunun faturasını ağır ödetiriz. Ya ahlaklı olup sözünüzü tutacaksınız ya da ahlaksızlığı, erdemsizliği kabul edip bundan sonraki uygulamalarda başınıza gelecekleri düşüneceksiniz” dedi.

HDP’li Baluken: Acelecilik kongre kaynaklı

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de AKP’nin hafta sonu yapılacak olan olağanüstü kongreden önce dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğini TBMM’den geçirmek için acele ettiğini belirterek, “AKP kendisine verilen talimatlar doğrultusunda hızla bu darbe tasarısını Genel Kurul’dan geçirmeye çalışacak. Kongreden sonra bakanlar, grup başkanvekilleri ve komisyon başkanlarıyla ilgili belli ki bir takım tasfiyeler yapılacak. İkinci önemli amaç da bu sürecin tüm sorumluluğunu Davutoğlu’na yıkmak istiyorlar. AKP, ülkenin kaderini yakından etkileyecek olan bir Anayasa değişikliği teklifini Meclis’e getirmeye çalışıyor” diye konuştu.

HDP’nin Genel Kurul görüşmelerinde büyük bir duyarlılık içerisinde olacağını belirten Baluken, “Umarız ki Genel Kurulda linç saldırılarına başvurmazlar. Yarınki Genel Kurul’da da tavrımız sözümüzle tarih yazmak olacak” dedi.

******

16 dosya daha Meclis'te

Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da olduğu bazı milletvekillerine ait 16 dokunulmazlık dosyası daha TBMM Başkanlığına sunuldu.

Komisyona gelen dokunulmazlık dosyasının sayısı 667’ye ulaştı. Bunların 46’sı AKP, 192’si CHP, 405’i HDP, 20’si MHP milletvekillerine, 5’i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ait.

Hakkında dokunulmazlık dosyası düzenlenen milletvekili sayısı da 138’e yükseldi. Bunların 27’si AKP, 51’i CHP, 50’si HDP, 9’u MHP milletvekili ve biri ise Nazlıaka.

Birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 47 oldu.

Kaynak: Birgun.net