Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Medeni Kanun’un kabul edilmesinin 90. yıldönümü dolayısıyla, “Çocuktan gelin olmaz diyoruz” başlıklı bir mesaj yayınlandı. Mesajda, Medeni Kanun’da 17 olarak belirlenen evlenme yaşının erken yaşta evlilikleri önlemede yetersiz kaldığı vurgulanarak evlilik yaşının 18’e çıkarılması çağrısı yapıldı.

TÜBAKKOM dönem sözcüsü Osmaniye Barosu imzasıyla yapılan çağrıda, erken yaşta evlilikler, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin en ağır biçimlerinden biri olarak nitelendirildi. Erken yaşta evlilikle mücadelenin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, evlilik yaşının 18 olarak güncellenmesi önerisinin yanı sıra eğitim konusunda şu çağrılarda bulunuldu.

Temel eğitim süresi 12 yıl zorunlu olmalı

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Erken yaşta evliliklerin önlenmesinde, kadının bedensel ve ruhsal olarak gelişimini tamamlayarak, topluma ve kendisine yararlı bir birey olabilmesi için ‘eğitim’ şarttır. Bu sebeple de temel eğitimin süresinin 12 yıla çıkarılarak zorunlu, kesintisiz ve örgün eğitim haline getirilmesi sağlanmalıdır. Tüm okullarda ve her yaş grubuna ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ dersi verilmelidir.” (CN)

Kaynak: Birgun.net