SERBAY MANSUROĞLU / [email protected]

Çocuklar telefon, televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirmeye alıştırıldı. Doğayla bağları koptu. Bu da, doğayı tanımayan, tamamen tüketici, yeni bir neslin yetişmesi demek. Doğayı tanımadan, tanıtmadan korumak mümkün değil. Doğa koruma çalışmalarına kendini adamış kişilerle yapılan araştırmalar, bu kisilerin büyük çoğunluğunun gençken doğada bolca vakit geçirdiklerini ve bir yetişkinin onlara yol gösterdiğini ortaya koyuyor. Doğayla tanışmak heyecan verici bir duygu. Tanıdıkça sever, heyecan duyar, merak eder, korumak için çaba sarf etmek isteriz.

Çocukları fırsat buldukça doğayla buluşturmak, alandaki canlıları hissetmeyi, sevmeyi, izleri gözlemlemeyi, işaretleri okuyabilmeyi öğretmeliyiz. WWF-Türkiye'nin doğa koruma uzmanları yarıyıl tatilinde ziyaret edilebilecek doğal alanlarla ilgili önerilerini sosyal medya hesaplarından #TatildeDoğaya etiketiyle paylaşıyor. Biz de sizlere o önerilerden bir seçki hazırladık.

Yaprak Arda: Kaş-Kekova, Antalya


Küçüklüğümden beri Kaş-Kekova hayranıyım. Dört Mevsim Kaş-Kekova, rengini mavinin çeşitli tonlarındaki denizinden, dokusunu rengarenk açan begonvil dolu sokaklarından ve ışığın ülkesi Likya’dan alır. Balıkçı ağları, güneşin altın ışıklarında mavinin tonlarına doğru batarken, taka sesleri kuşların cıvıltılarına karışır. Deniz kaplumbağalarını görmek, Likya orkidesini keşfetmek ve antik şehirleri gezmek isterseniz çocuklarınızla birlikte mutlaka gitmelisiniz.

***

Ayşe Oruç: Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası, Aydın


2013 yılında Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda yunus gözlemimize kızım da katıldı. Yabani meyve ağaçlarından düşen meyveleri yiyen yaban domuzlarını gördüğümüzde heyecanlanmıştık. Yunuslar, farklı yaban hayvanları ve inanılmaz bir bitki zenginliğine sahip bu korunan alanı çocukların tanıyabilmesini çok isterim. Yürüyüş yolları çocuklar için uygun.

***

Nilüfer Araç: İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kırklareli
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na her fırsatta, her mevsimde gitmeliyiz diye düşünüyorum. Çocuklara Erikli Gölü’nde kuğuları izlemek, kayınlarla ritim tutan ağaçkakanları dinlemek, dişbudakların arasından fırlayan yaban kedisini gözlemlemekten daha güzel bir karne hediyesi olabilir mi?

***

Lider Sinav: Gülhane Parkı, İstanbul
İlk kez Topkapı Sarayı’nın bahçesinde iki papağan gördüğümü ve yanılıp yanılmadığımı sorguladığımı hatırlıyorum. Evet İstanbul’da egzotik kökenli yeşil papağan ile İskender papağanını görmek mümkün! Siz de bu fırsatı değerlendirip Gülhane Parkı’nda kuş gözlemi yapabilir, şehirde görebileceğiniz kuşlar arasına yenilerini ekleyebilirsiniz. Çınarların kovuklarındaki papağanları gözlemlerken ağaçların üstündeki onlarca gri balıkçıl yuvasını da gözden kaçırmayın.

***

Selin Devranoğlu: Gala Gölü Milli Parkı ve çevresi, Enez, Edirne

Çok eski bir yerleşim merkezi olan Enez, binlerce insana yaz tatili için, binlerce su kuşuna da kışlamaları için ev sahipliği yapıyor. Kışın kuşlara terk edilen çeltik tarlaları arasında ve Gala Gölü’nde flamingodan kuğuya, pelikandan kara leyleğe farklı kuş türlerini gözlemleyebilirsiniz. Kuş kitabınızı ve dürbününüzü unutmayın!

***

Eren Atak: Eymir Gölü, Ankara

Gölü çevreleyen yol hem yürüyüş hem de bisiklet için ideal. Bisikletiniz yoksa sorun değil: Bisiklet kiralayan yerler var. Bol bol sakarmeke ve bahri yanı sıra ördek ve martı türleri görmek mümkün.

Eymir Gölü’nde kış zamanlarının en güzel tarafı, gün batımına doğru gölün üzerinde uçan sığırcık sürülerinin oluşturduğu manzarayı izlemek. Şanslıysanız atmacaların sığırcık avına denk gelebilirsiniz; bunun için sabah erken saatlerde gitmek ve sığırcık sürülerini izlemek gerek. Şah kartal da görebilirsiniz.

FOTOĞRAFLAR: EMİNE NURHAN TEKİN- AYŞE ORUÇ SELİN DEVRANOĞLU-YAPRAK ARDA- NİLÜFER ARAÇKaynak: Birgun.net