MESUT GÜNGÖR / MANİSA

Çiftçi-Sen’in ev sahipliğinde La Via Campesina’nın (Çiftçi Yolu) Yarıyıl Konferansı için Dünya’nın beş kıtasından Türkiye’ye gelen köylü/çiftçi örgütü temsilcileri Manisa Alaşehir’in Killik Mahallesi’nde halk toplantısı gerçekleştirdi. Köylülerin yaşadıkları sorunları dinlemek ve yerinde tespit etmek isteyen heyetin toplantısına tek bir kadının katılmaması dikkat çekti.

Yanlış politikalar

‘Büyükşehir Yasası’ çıkmadan önce Killik belediye olan bir kasaba. Çiftçi Yolu heyeti tarafından gerçekleştirilen toplantıda köyde yaşayan emekli öğretmen Haydar Kılıç, köyün bağcılıkla geçindiğini ama gelecek yıllar için çok umutlu olmadığını söyledi. İklim değişikliğinin ürün rekoltesini olumsuz etkilediğini, hükümetin yanlış politikalarının sonucunda üzüm ihracatının yapılamaz hale geldiğini ve diyetini de köylünün ödediğini söyledi.

Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu yörede yaşayan Üzüm-Sen Genel Merkez yöneticileri Savran Mete, Cihat Turcan, Bekir Basut ve Hüseyin Zengin’i La Via Campesina delegelerine tek tek tanıttıktan sonra sözü yerelde yaşayan yöneticilere ve La Via Campesina delegelerine bıraktı. Üzüm-Sen yöneticileri söz alarak yaşadıkları sorunlara değindiler. Uzun yıllardır hükümetler tarafından uygulanan neoliberal tarım politikalarıyla üreticilerin tüccarın insafına terk edildiğini, tarımı yapamaz hale getirildiklerini, küresel iklim değişikliğinin ve maden çıkartma yöntemlerinin üretimi olumsuz etkilediğini anlattılar.

Bağda birlikte toplantıda yoklar

Tarımsal faaliyet içinde kadınların durumunun ne olduğu sorulduğunda ise yöneticiler biraz mahcup kaldı. Çünkü toplantıda köyden gelen herhangi bir kadın yoktu. Bağlarda birlikte çalışmalarına rağmen toplantıya çağırmamışlardı. La Via Campesina delegeleri kendilerini misafir edenlere doğrudan “Burada neden kadın üretici göremiyoruz?” sorusunu sormadı.

Ama Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri’ne, aynı zamanda Üzüm-Sen Genel Başkanı olan Adnan Çobanoğlu’na bu soruyu sordular. Adnan Çobanoğlu “örgütlenmelerinin daha fazla büyüyememesinin en önemli nedenlerinden birisinin kültürel nedenlerle kadın çiftçilere ulaşamamaları olduğunu, kadınlara ve gençlere ulaşabildiklerinde mücadelelerinin büyüyebileceğini, bunun için çabaladıklarını, yereldeki çiftçi önderlerinin bu konuda eksik davrandıklarını, soruyu doğrudan onlara sorarlarsa daha iyi olacağını” söyledi.


Kaynak: Birgun.net