Karadeniz’i talana açan ve doğayı tahrip eden projelerin ardından yaşanan doğa olayları felakete dönüşerek can almaya devam ediyor. Artvin’de ve Rize’de dün başlayan şiddetli yağış nedeniyle yaşanan sel hayatı felç etti. Artvin’de sel nedeniyle 3 yurttaş kaybolurken, Rize’nin Fındıklı içesinde de13 yaşındaki bir çocuk kayboldu.

Altyapı eksikliğinin tekrar gözler önüne serildiği ‘felaketin’ ardından doğa olaylarına karşı alınmayan önlemlerler bir kez daha gündeme geldi. Uygunsuz inşaat teknikleri sebebiyle Karadeniz bölgesinde felaketin sonuçların yıldan yıla artarken, planlama, kentleşme, denetim gibi konularda mühendisliğe aykırı politikaların sonuçları bir kez daha gözler önüne serildi.

Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde aralıklarla devam eden şiddetli yağış, su baskınlarına neden oldu. Sel felaketinde 3 yurttaşın kayıp olduğu bildirildi. Artvin Valisi Muhterem İnce, yaptığı açıklamada, Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde sağanağın aralıklarla devam ettiğini söyledi. Yağışın özellikle Arhavi ilçesinde etkili olduğunu ifade eden İnce, ilçe merkezindeki bazı kamu kurum ve kuruluşları, ev ve iş yerlerinin bodrum ve birinci katlarını su bastığını kaydetti. İnce, Arhavi'de kaymakamlık bünyesinde Afet Kriz Merkezi oluşturulduğunu belirtti.

13 yaşındaki çocuk kayıp

Rize’nin Fındıklı, Çayeli ve Hemşin ilçelerinde de sel, heyelan ve su baskınları meydana geldi. Fındıklı’nın Sungurlu köyünde 13 yaşındaki bir çocuk sel sularına kapılarak kayıp oldu. Fındıklı İlçe merkezinde onlarca iş yerini su bastı. Çok sayıda köy ve mahalle yolu ise heyelanlar ve derelerin taşması nedeniyle ulaşıma kapandı. Yağış nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Fındıklı-Arhavi geçişi Liman Mahallesi mevkiinde heyelan yaşandı. Heyelan sonucu yolun tek şeridi ulaşıma kapanırken trafikte yoğunluk yaşandı. Şiddetli yağış sebebiyle ilçedeki rögarların tıkanması sonucu bazı binaları su bastı. Elektrik kesintisi yaşanan ilçede, belediye hoparlörlerden anons yaparak yurttaşları uyardı. Karadeniz Sahil Yolunu’nun Rize-Artvin bölümünde de trafik tıkandı.

İlçede bütün yolların kapalı olduğunu ifade eden Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, “Küçük dereler taşıp ilçe merkezini su bastı. İlçe merkezi ile köyler arasında bağlantı kesilmiş durumda. Haber alamadığımız yerleşim yerleri var. Su baskını nedeniyle maddi hasar var. Yol açma çalışmaları sürüyor. Her tarafta heyelan var.” diye konuştu.

Yıllardır dile getiriyorduk

Fındıklı esnaflarından Bilgehan Kadıoğlu, ilçede yaşananları BirGün’e aktardı: “Köylerde ciddi hasar var. 13 yaşında kaybolan çocuk, İstanbul’da yaşıyormuş ve tatil için Fındıklı’ya gelmiş. Sel en fazla Derbent köyünde etkili oldu. Yetkililer net bir şey söylemiyor. Bölgede yıllardır dile getirdiğimiz sorunlar selde çok etkili oldu. Dere kenarları küçültülüyor. Taşkınları önlemek için diyorlar ama küçülen dere yatakları sellerde etkili oluyor. Örneğin Derbent’de böyle bir durum vardı, beton yapılmıştı. Ama en önemlisi arazilerde ormanlar kesiliyor ve alan çaylık yapılıyor. Hatta ev yapılacak diye ormanlar kesiliyor yani inşaat için alanlar açılmış oluyor. Bunlar çok etkili oldu”

Fındıklı’da yaşayan Murat Özbulut altyapı eksikliği sebebiyle şehrin sular altında kaldığını söyledi. Özbulut, “Köylerde heyelanlar oldu ve kayıplar olduğu söyleniyor. Benim gördüğüm kadarıyla, şehir merkezinde çalışma çok az yapıldı. Mahallelerde su giderini halk kendisi açtı. Köylerdeki durumu bilemiyoruz ama başka köylerde de kayıp olabilir” dedi.

Geçen aylarda, Ordu’da 3 yurttaşın ölümüne neden olan sel felaketinin ardından, bölgeden yaşanan yağış dün Ordu’da etkili oldu. Ordu'nun Fatsa ilçesinde etkili olan şiddetli yağış, bazı iş yerlerinde su baskınlarına yol açtı. İlçe genelinde yaklaşık 2 saat etkili olan yağış sonucu Kurtuluş Mahallesi’ndeki Fatsa Özel Sanayi Sitesi'nde bulunan 15 iş yerini su bastı. Sanayi sitesindeki 5 araç da zarar gördü.

Kaynak: Birgun.net