ZEYNEP KURAY

İstanbul’da bulunan ‎Swissotel The Bosphourus adlı otelde gasp edilen haklarını istedikleri için işten çıkartılan iki arkadaşlarını desteklemek için, 5 bahçe bakım taşeron işçisi bugün greve başlıyor. Otelde maruz kaldıkları sömürüyü BirGün’e anlatan işten atılan Olgun Yıldız ve Ayşe Serçe, bünyesinde çalıştıkları Bahçe Peyzaj taşeron firmanın sahibi Nimet Sadıkoğlu ile yaptıkları anlaşmaya rağmen aylarca yol, yemek, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini aktardılar. Bünyesinde 7 işçi çalıştıran Sadıkoğlu’nun, bu sayıyı 11 olarak gösterdiğine dikkat çeken Yıldız ve Serçe, Sadıkoğlu’nun kendi kişisel işleri dahil tüm işleri 7 işçinin sırtına yüklediğini belirttiler.

Beşiktaş Swissotel The Bosphourus'da bahçe bakım işinde çalışan 2 taşeron işçisi, gasp edilen haklarını istediklerinde için işten atıldığı ortaya çıktı. Bu keyfi uygulamaya karşı otelin önünde greve başlamaya hazırlanan işçiler, haklarını alınana kadar direnmeye kararlı. Bu işçilerden biri olan Olgun Yıldız, 2015’in Ekim ayında Bahçe Peyzaj Taşeron firması tarafından otelin bahçe bakım şefi olarak işe alındı. İşe başlarken firma sahibi Nimet Sadıkoğlu ile maaş artı yol, yemek, AGİ ve fazla mesai saatlerinin ücretlerinin ödenmesi üzerine anlaştıklarını belirten Yıldız, ancak 6 ay boyunca maaş dışında hiç ödeme yapılmadığını anlattı. Defalarca haklarını talep ettiği firma sahibinin her seferinde, “Otelden ödeme alamadım” diyerek konuyu geçiştirdiğini söyleyen Yıldız, “2016 yılının Şubat ayında yeni yıl zammı yapıldı. Maaşım yükselse de, yol, yemek, AGİ ve fazla mesai paralarım yine ödenmedi” dedi.

1 STTE 400 ÇUVAL MOBBİNGİ

Firma sahibi Sadıkoğlu’nun işçileri otel dışında, kendi kişisel işleri için de kullandığına dikkat çeken Yıldız, “Yeni dükkanın tüm camlarını bana yaptırdı” diye konuştu. Şef olarak görev yaptığı bahçe bakımında, yanında altı personelin çalıştığını belirten Yıldız, asgari ücretin altında maaş alan altı işçinin de yol, yemek, AGİ ve mesai saatlerinin ödenmediğine işaret etti. Son olarak firma sahibinin, bünyesinde yedi işçi çalışmasına rağmen otele bu sayıyı 11 olarak göstermesinin bardağı taşıran son damla olduğunu ifade eden Yıldız, “Otele 11 işçinin sözleşmeli çalıştığını öğrendiğimde ipler koptu. Resmen yalan beyanda bulunuyor. Hem haklarımızı gasp ediyor hem de tüm işleri bize yüklüyor. Sürekli mobbing uyguluyor. 1 saate 50 çuval taşınması gerekirken, aşağılayarak 400 çuval taşınmasını istiyor” dedi.

GREV KARARI

Yıldız, 20 Nisan günü firma sahibi Sadıkoğlu’nu çağırıp böyle devam edemeyeceğini aktardığında Sadıkoğlu'nun kaçtığını söyledi. Yıldız, Sadıkoğlu’nun daha sonra sözlü olarak kendisini ve bir diğer çalışan Ayşe Serçe’nin işine son verdiğini söyledi. Bu keyfi durumu öğrenen ve diğer çalışan 5 işçinin işi bıraktığını belirten Yıldız, haklarının iadesi için hep beraber grev kararı aldıklarını kaydetti. Bugün otelin önünde greve başlayacaklarını duyuran Yıldız, gasp edilen tüm haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

‘KESİLEN PARA ÇOCUKLARIMIN NAFAKASI’

Olgun Yıldız ile birlikte işten atılan Ayşe Serçe ise, asgari ücret anlaşmasıyla işe başladığını ancak beş aydır bin 100 TL maaş aldığına dikkat çekti. Şubat ayında maaşları yapılan zamla maaşının bin 250 TL’ye yükseldiğini ancak diğer ödemeleri alamadığını belirten Serçe, “Ben iki çocuk okutuyorum. Burada kesilen para çocuklarım nafakası, onların yemek, okul parası” dedi. Otelin bahçesinde bulunan çöpler yüzünden enfeksiyon kapan Serçe, haklarının iadesi için iş mahkemesine başvuracağını söyledi.

Kaynak: Birgun.net