HÜSEYİN ŞİMŞEK

Polisin Sedat Peker hakkında hazırladığı "Peker Örgütü" şemasında adı geçen, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, işkence ile adam öldürmek, yağma, yağmaya teşebbüs, hürriyeti tehdit ve sahte nüfus cüzdanı kullanmak suçundan yargılanan Osman Sandıkçı'nın Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılama hakkının ihlal edildiği ve gözaltında işkenceye uğradığına ilişkin başvurusu oy birliği ile reddedildi

SAHTE KİMLİKLE YARGILANDI
Sandıkçı, 2002 yılında Üsküdar'da M.Ş. isimli vatandaşın öldürülmesi olayının şüphelisi olarak arandığı sırada H.K. isimli sahte kimlikle kaçtı ve gittiği Avşa Adası'nda iki kişinin ölümüne neden olan kavgaya karıştı. Üzerindeki sahte kimlikle yakalanan Sandıkçı, bu bilgiler ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sandıkçı, sahte kimlik kullandığı anlaşılmadan kaldığı cezaevinden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı ve tahliye olduktan sonra başka bir yerde yağma şüphesiyle yakalandı. Sandıkçı’nın sahte kimlik kullandığı burada tespit edilebildi.

SUÇ MAKİNESİ
Sandıkçı hakkında kasten öldürme, yağma, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanuna muhalefetten işlem yapıldı. Sandıkçı, iddialara ilişkin emniyette verdiği ifadesinin ardından savcı karşısına çıkarıldı ve burada tüm iddiaları yalanlayarak emniyette kendisine işkence yapıldığını söyledi. Doktor raporlarının da işkenceyi doğruladığını söyleyen Sandıkçı, ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MÜEBBET VE 57 YIL HAPİS
Sandıkçı hakkında dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, işkence ile adam öldürmek, yağma, yağmaya teşebbüs, hürriyeti tehdit ve sahte nüfus cüzdanı kullanmaktan dava açıldı. Sandıkçı, yargılama sonrasında müebbet ve 57 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

2013 yılında onanan cezalarının ardından Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı ilk başvuru reddedilen Sandıkçı, ikinci kez başvuruda bulundu. Sandıkçı, gözaltına alındığında kendisine işkence yapıldığını ve kötü muamelede bulunulduğunu, işlemi uygulayan polislerin beraat ettiğini hatırlatarak hak ihlaline uğradığını ifade etti. Mahkemede taleplerinin dikkate alınmadığını da bildiren Sandıkçı, yargılamanın makul sürede sonuçlandırılmaması nedeniyle adil yargılama hakkının da ihlal edildiğini iddia etti.

"GERİSİ SİZİN SÜTÜNÜZÜN KALİTESİNE KALMIŞ"
Anayasa Mahkemesi üyeleri, Sandıkçı'nın mahkemeye sunduğu dilekçedeki ifadeleri eleştirdi. Sandıkçı'nın Bireysel Başvuru Raportörü'nü hedef alarak idari eksiklik gerekçesiyle başvurusunun reddedilmesine tepki gösterdi. Tepkisini "uydurulan bahaneler" ifadesiyle dile getiren Sandıkçı, bununla da yetinmedi, ‘’Ben elimde olan tüm belgeleri fotokopi orijnal demeden size gönderiyorum. Gerisi sizin sütünüzün kalitesine kalmış" dedi. Anayasa Mahkemesi, başvuru dilekçesindeki ifadelerinin ‘’yakışıksız ve saldırgan’’ olduğunu belirttiği Sandıkçı’nın istemini oy birliği ile reddetti.

Kaynak: Birgun.net