Sağlık Bakanlığı’nın süt izni kullanan sağlık emekçisi kadınların döner sermaye ödeneklerinde kesinti yapılmasına ilişkin genelgesine tepkiler sürüyor. SES üyesi kadınlar, “Kadın haklarına el uzatmaktan vazgeçin!” açıklaması yaptı.

‘Çalışılmayan zaman’ sayılacak

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, mayıs ayında 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle, kadın çalışanların süt izni kullanırken geçirdiği zamanın ‘çalışmadığı zaman’ olarak kaydedilmesi ve döner sermaye ödeneklerinin buna göre hesaplanmasını istemişti.

Genelgede şu ifadeler yer alıyordu: Netice olarak söz konusu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde mazeret izinlerinde geçen sürelerin çalışılmayan gün olarak hesaplanması suretiyle ilgili dönem için mezkûr mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

Uluslararası sözleşmelere aykırı

Genelgeye kadınlardan ve sağlık örgütlerinden tepki yağıyor. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) kadınlar, dün Ankara’da basın toplantısı düzenleyerek genelgenin derhal geri çekilmesini istedi.

Süt izninin çalışılan süre olarak kabul edilmemesinin bebeklerin sağlıklı beslenme hakkının gaspı anlamına geldiğini belirten kadınlar, genelgenin aynı zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü’ kampanyasıyla da net biçimde çeliştiğine dikkat çekti.

Genelgenin uluslararası sözleşmelerine de aykırı olduğunu vurgulayan kadınlar, şunları kaydetti: “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 183 Nolu Anneliğin Korunması Sözleşmesi’ne göre, süt izni kullanımında geçen süre çalışma süresinden sayılacak ve bu şekilde ücretlendirilecektir. Yine ILO’nun 191 Nolu Annelik Koruması Tavsiye Kararı’nda ‘Emziren kadının ve çocuğunun güvenlik ya da sağlığı ile ilgili işyeri risklerinin değerlendirilmesini garanti etmek için önlemler alınmalıdır’ denmektedir. Bu sözleşmeyi yıllardır imzalamayan ve tavsiye kararlarına uymayan AKP hükümeti, kamu hizmeti üreten kadın emekçilerin temel haklarını yok saymaya devam ediyor. “

İmza kampanyası

Genelgenin iptali için imza kampanyası da başlatıldı. Change.org sitesi üzerinden başlatılan kampanyanın metninde, “Süt izni anne ve bebeğin insanlık hakkıdır” denildi. Metinde özetle şu ifadeler yer aldı: “Sağlık Bakanlığı, bu genelge ile günlük süt izni kullanan sağlık personeli annelerin döner sermayesini keserek anneyi cezalandırmaktadır. Süt izni, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerce korunmuş zorunlu bir haktır. Bu konuda süt izninin artırılması yönünde çalışmalar yapılıp emzirmenin özendirileceği yerde, bunu engelleyici uygulamalar yapılarak bu hak çiğnenmektedir. Süt iznini kullanan sağlık çalışanlarından kesinti yapılması hukuksuz, hakkaniyetsiz bir uygulamadır ve bu yanlıştan en kısa sürede vazgeçilmelidir.”

‘Süt izni bizim temel hakkımız’

Kampanya kapsamında bir haftada dün itibariyle 3 bin 350 imza toplanırken, sağlık emekçisi kadınların kampanya metninin altına yazdıkları yorumlar dikkat çekici. Bu yorumlardan bazıları şöyle:

“Sağlık çalışanı olmak, sağlık çalışanının çocuğu olmak suç mu! Bir sağlıkçı olarak anne sütünün önemini vatandaşa anlatıp kendi çocuğumuza verememek çok acı.”

“Bu resmen çalışan sağlıkçı kadını cezalandırmak oluyor.”

“Biz de anneyiz, anne sütü kampanyası yapan bakanlık bunları da düşünsün…”

“Doğursak para kesiyorlar, doğurmasak üç çocuk diyorlar, pes!”

“Süt izni kadının ve çocuğun en doğal hakkıdır!”

Kaynak: Birgun.net